Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

‘Koppel deskundigheid aan herregistratie BIG’

Deskundigheidsbevordering zou gekoppeld moeten worden aan de herregistratie van verpleegkundigen in het BIG-register.
‘Koppel deskundigheid aan herregistratie BIG’
Foto: Arno Massee

Dat verkondigden verschillende sprekers gisteren tijdens een symposium over het Kwaliteitsregister V&V. Dit is een online registratiesysteem waarin verpleegkundigen en verzorgenden kunnen bijhouden wat zij doen aan deskundigheidsbevordering.

Deskundigheid aantonen

Volgens hoogleraar Verplegingswetenschap Marieke Schuurmans is het Kwaliteitsregister V&V een goede manier om inzichtelijk te maken hoe verpleegkundigen hun deskundigheid bijhouden. Zij vindt dat het register gekoppeld moet worden aan de herregistratie in het BIG-register. ‘Het is tranentrekkend dat iedereen die zijn diensten draait zich kan herregistreren in het BIG-register. Aantoonbare deskundigheid is een vereiste voor zorgprofessionals’, vindt Schuurmans.

Inspectie ook voorstander

Ook de Inspectie voor de Gezondheidszorg geeft tijdens het symposium aan dat zij voorstander zijn van het verplichten van deskundigheidsbevordering. Programmadirecteur bij de IGZ Anja Jonkers vindt ook dat dit een rol moet gaan spelen in de herregistratie.

Discussie op Nursing Connect

Onlangs startte een verpleegkundige op Nursing Connect een discussie over dit onderwerp. Moet het Kwaliteitsregister V&V gekoppeld worden aan het BIG-register, vroeg zij zich af.  D Talens is ervan overtuigd dat dit gaat gebeuren. ‘Ik denk ook dat het BIG-register er blij van wordt omdat men nu niet weet of je je vakdeskundigheid echt goed op peil houdt ook al voldoen je aan je urennom’, schrijft D Talens. J L de Glopper maakt zich zorgen over de financiële gevolgen die een koppeling aan het BIG-register kan hebben. ‘Je moet 36 punten per jaar halen. Is er weleens een raming gemaakt van wat alle cursussen en symposia kosten? Ongeacht of een deel van de kosten door de werkgever vergoed wordt of niet, gaat het om veel geld per jaar.’

Discussieer mee
Vind jij dat het Kwaliteitsregister V&V gekoppeld moet worden aan het BIG-register? Discussieer mee op Nursing Connect >>>

Kwaliteitsregisters

Verpleegkundigen en verzorgenden zijn nu niet verplicht om deel te nemen aan het Kwaliteitsregister V&V. Naast het Kwaliteitsregister V&V zijn er ook andere manieren om je activiteiten ter deskundigheidsbevordering bij te houden, zoals het online zorgportfolio van COAP. Ook zijn er ziekenhuizen die gebruik maken van een eigen digitaal portfolio waarin verpleegkundigen zelf bij – en nascholingsactiviteiten kunnen registreren. En er zijn nog beroepsorganisaties met een eigen kwaliteitsregister, zoals die voor diabeteszorgverleners de EADV.

5 REACTIES

 1. Mijn inziens moet er eerst gekeken worden naar het rendement van bepaalde scholingen. Het is algemeen bekend en overigens ook wetenschappelijk bewezen dat symposia en frontaal onderwijs erg weinig leerrendement hebben terwijl beside teaching en intercollegiale toetsing erg hoog scoren net als scenario onderwijs met afsluiten van een bekwaamheid.
  Als je punten krijgt voor ‘alleen bezoeken van een symposium’ bijvoorbeeld dan neigt zo’n registratie als een schijnveiligheid mijn inziens.
  Artsen moeten jaarlijks punten halen echter worden zijn hierin financieel gefaciliteerd. Hoe verhoudt zich dit tot verpleegkundigen en verzorgenden?

 2. Lees alle reacties
 3. Ik sta achter alle voorgaande reacties. Geacrediteerde punten zijn duur en wie zegt inhoudelijk beter? Dat is reden waarom vaak geen accr.wordt aangevraagd. De VenVN profileert zichzelf tot een instituut waar je niet meer om heen lijkt te kunnen. Ik geloof hun in hun goede bedoelingen maar ik ervaar het als bijzonder storend. Toppunt vond ik dat we met de werkvloer niet naar een BRV congres gingen, waar iedereen heen wilde,omdat Venticare(reclamecircus mi) wel geaccr.punten opleverde. Ik lees en leer wat voor mij van belang kan zijn in mijn werk en ik word obstinaat van dat continue afleggen van verantwoording,de betutteling. Ik vind het wel positief dat er steeds meer artikelen voorradig zijn.

 4. Ik vind het kr onnodig en geld klopperij… werk en scholingsuren kunnen op een totaal andere manier getoest worden. Kr krijgt hierdoor een machtspositie en weer burocratie ten top.
  Ik dacht dat we dit juist minder wilden en meer tijd voor de zorg? Vreemd…

 5. Ik ga nooit naar symposia, toch scoor ik zeer hoog op testen en ben ervaringsdeskundige, ook bij vernieuwingen. Met mij zijn er meerderen die ook zonder extra scholing goed scoren, ik ken collega’s met zeer veel deskundigheidsbevorderende cursussen die zwak tot matig scoren …

 6. Volgens mij zijn er nog meer manieren waarmee je je deskundigheid op peil kunt houden. Naar mijn weten gaat de term bekwaamheid daar ook over en het feit dat je daar zelf verantwoordelijk voor bent. Op het moment dat dit gekoppeld word aan een registratie verplaatst het verantwoordelijk voelen voor je bekwaamheid en deskundigheid naar verantwoordelijk voelen voor registratie. Of zie ik dit verkeerd?

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.