Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties7

Kritiek op minister over rol verpleegkundigen bij coronavirus

NU’91 heeft haar verbazing geuit over de woorden van minister Bruins om extra personeel in te zetten in de strijd tegen het coronavirus. Ook is er kritiek op zijn plan om de zorg van patiënten met het coronavirus te verplaatsen naar bijvoorbeeld verpleeghuizen.
Minister Bruno Bruins (foto: ANP)

De enige categorale vakbond voor verpleegkundigen en verzorgenden verstuurde vanmiddag een persbericht. ‘Volgens de minister moet er extra personeel worden ingezet. Waar hij dat vandaan wil halen, is nog onduidelijk. De zorgsector kampt tenslotte al jaren met een groot personeelsprobleem.’

Extra personeel

Minister Bruins gaf gisteren in een Kamerbrief aan dat het tijd is voor ‘een volgende stap’ in de voorbereiding op een uitbraak van het coronavirus in Nederland. Volgens de minister moet worden gezocht naar extra zorgpersoneel en alternatieve locaties om coronapatiënten te behandelen, zoals verpleeghuizen.

Gesprek

‘Wij horen graag wat de plannen van de minister zijn,’  reageert NU’91. ‘Als de minister het niet enkel bij woorden wil laten, is het zaak om nu direct om tafel te gaan’, aldus voorzitter Stella Salden. Ze wil het vraagstuk nog deze week met de minister bespreken. ‘Het zal duidelijk moeten zijn dat deze vraagstukken alleen samen met de beroepsgroep opgelost kunnen worden.’ Daarnaast pleit NU’91 ervoor dat er tijdens de crisis nauw overleg wordt gepleegd rondom alle zaken die de zorgprofessionals aangaan.

De uitspraken van de minister kunnen ook op social media rekenen op kritiek vanuit de beroepsgroep:

Nursing volgt de ontwikkelingen rondom het nieuwe coronavirus op de voet. Hier vind je alle Nursing-artikelen over het coronavirus op een rijtje.

7 REACTIES

  1. Meneer Bruins heeft tot nu toe alleen maar weten te bewijzen hoe weinig verstand hij heeft van de gezondheidszorg en de huidige stand van zaken in Nederland. Dhr. draagt opties aan die momenteel duidelijk niet reëel zijn, en iedereen die ook maar enige affiniteit met de zorg heeft begrijpt dat. Personeelstekort (en hoge werkdruk) is ongeveer het eerste wat je zal tegenkomen tijdens je eerste stage in de praktijk als verpleegkundige in opleiding. Tekort aan personeel en opleidingsplaatsen is een welbekend fenomeen wat zich al voor lange tijd in de lange gangen van verpleeginstellingen en hogescholen voordoet. Maar dhr. Bruins is zich daar niet van bewust, en meent dat nu hét moment is om extra zorgpersoneel in te zetten. Waar hij die vandaan gaat toveren weet niemand. De verpleeghuizen waar hij straks coronapatiënten op wil vangen, zullen eerst de kwetsbare ouderen, die na lange wachtlijsten eindelijk een plekje hebben gevonden, op straat moeten rollen.

  2. Lees alle reacties
  3. Minister Bruins heeft Rechten gestudeerd en weet dus niets af van Gezondheidszorg.
    Net zo min als Jeanine Hennis-Plasschaert, als minister voor Defensie en niets weet over Defensie en zij heeft Schroevers gedaan!. De enige minister van Gezondheidszorg Els Borst, was zelf een arts.

  4. Corona patiënten in het verpleeghuis??
    Ik viel echt om van verbazing en even later werd ik echt heel, heel boos.
    Wat haalt die Bruins dit idiote idee vandaan en dat noemt zich minister, een aanfluiting. In de eerste plaats zijn de werknemers in de verpleeghuizen al helemaal ocervraags en de patiënten in het verpleeghuis zijn al extra kwetsbaar en dan corona geïnfecteerde er bij onder een dak?, Dat is, toch vragen om moeilijkheden. Ik heb hier echt geen woorden meer voor.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.