Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Kritiek op prijswinnend onderzoek schapenvacht

Decubitusexperts zijn kritsch over het prijswinnende onderzoek van NIVEL-onderzoeker Patriek Mistiaen naar de Australische Medische Schapenvacht (AMS) ter preventie van stuitdecubitus.
Kritiek op prijswinnend onderzoek schapenvacht

Dat blijkt uit een artikel dat 16 juli verschijnt in Nursing. Mistiaen kreeg 14 mei 2010 de wetenschappelijke Anna Reynvaanprijs uitgereikt, een prestigieuze prijs voor verpleegkundig onderzoekers. Hoewel de experts het onderzoek van Mistiaen interessant zeggen te vinden, zijn ze niet voor het breed inzetten van de Australische schapenvacht.

Stuitdecubitus
Bij bewoners van revalidatieafdelingen in verpleeghuizen die op Australische Medische Schapenvachten liggen in plaats van op ‘gewoon’ beddengoed, is er 40% minder sprake van stuitdecubitus, zo luidt de belangrijkste conclusie van het onderzoek dat gepubliceerd werd in het Tijdschrift voor Ouderengeneeskunde. Voor de AMS is de wol gebruikt van het merinoschaap, dat zeer dichte en fijne wol produceert. De vacht is zo bewerkt dat die minimaal 50 keer op 80 graden kan worden gewassen met behoud van de drukregulerende eigenschappen.

Onduidelijkheid onderzoek
Verplegingswetenschappers als Lisette Schoonhoven en Luc Gryson wijzen er echter op dat het onderzoek veel te veel onduidelijkheden bevat en dat er daarom voorzichtig moet worden omgesprongen met de conclusies van het onderzoek. ‘Zo weten we niet wat de drukverlagende eigenschappen zijn van de Australian Medical Sheepskin en hoe de AMS scoort ten opzichte van andere preventieve interventies en producten. De schapenvacht vermindert decubitus graad 1 met 40%, maar bij graad 2 is het effect al verdwenen: zowel in de onderzoeksgroep als in de controlegroep kregen 6 verpleeghuisbewoners decubitus graad 2. Maar graad 1 is vaak gemakkelijk te bestrijden. Leg iemand met een niet wegdrukbare roodheid een paar uur op de zij en de roodheid is dikwijls al weer verdwenen. Is dit dan een interventie die je daarop los moet laten? En: creeër je geen schijnveiligheid door een schapenvacht te gebruiken? Immers: dit is gedurende 30 dagen onderzocht, maar wat gebeurt er na drie maanden, of een jaar?’

Een ander groot bezwaar vinden de ondervraagde experts het hoge percentage verpleeghuisbewoners (33%) dat de schapenvacht te warm en oncomfortabel vond. ‘Dat is an sich al een reden om de AMS niet massaal overal te gaan gebruiken.’

Door: redactie Nursing, Aliëtte Jonkers

Eerder in het nieuws
Onderzoek schapenvacht bij decubitus wint prijs

Artikelen
Australische medische schapenvacht effectief bij de preventie van stuitdecubitus door Patriek Mistiaen, Nivel

Geïnteresseerd in het artikel over de Australische schapenvacht in Nursing juli/augustus 2010? Neem dan nu een abonnement.

5 REACTIES

 1. Lees nou eerst dat onderzoek eens goed…….
  Uiteraard is een luchtmatras ook zeer doeltreffend, zeker in aanschaf echt niet goedkoper.
  Maar om nu gelijk een onderzoek in twijfel te brengen?
  Ook wordt er niets gezegd dat ouderwetse middelen worden toegepast. Het was een onderzoek toch?

 2. Lees alle reacties
 3. @tom: bedankt voor het wijzen op een mogelijke onduidelijkheid in mijn reactie. Aangezien het hier ging om kritiek op het onderzoek door Mistaen en het snelle genezen van 1e graads decubitus een onderdeel is van de redenatie van de critici dacht ik te kunnen volstaan met mijn vorige reactie. Ik hoop dus inderdaad dat de bewering van Schoonhoven et al. wordt toegelicht.

 4. Als zeer ervaren verpleegkundige in de wijk, weet ik dat de schapenvacht inderdaad lekker warm is , vooral zalig warm in de winter !!!!Ziet er snoezig en veilig uit ook ! Echt iets om ook over de benen van je oma te zien liggen !!
  Of heerlijk comfortabel in de rug (ipv electrisch dekentje)
  MAARRR…. Ja, ik heb jaren lang en veel ervaring dat mensen vooral in de thuiszorg extra wrijving op de stuit ervaren bij het naar onder zakken in bed ! Of mensen met de zogenaamde hiel schapenvachtwolletjes… ik heb vroeger bij mensen decubitus zien ontstaan, juist door het gebruik ervan !
  Op dit moment zijn de anti-decubitus matrassen die de thuiszorg patienten kunnen lenen, hier in Nederland, zo ontzettend goed, dat het schapenvachtje is overtroffen !!Neem de highcare- en lucht wisselmatrassen, echt super goed !!
  Natuurlijk zullen veel verpleeghuizen, ziekenhuizen misschien niet altijd de juiste matrassen bezitten. Daarom wordt er terug gegrepen naar ouderwetse middelen. Zeker in australië ( veel groter dan Nederland)waar schapenwolfabrikant ook zijn afzetgebied wil vergroten!!! Misschien hebben zij wel een perfect schapesoort tegenwoordig die ultra zachte wol produceerd, maar ja wel onwijs duur in productie natuurlijk ( Kijk maar naar de ALLER ECHTE australiër- Uggs- laarzen, ook super duur)
  Dus leuk voor Australië, maar voor ons….????
  Geef mij het luchtwisselmatras, bij mij hebben de mensen op dit matras tot aan hun dood nooit geen last van decubitus !!!!!
  Groetjes van Helen

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.