Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

‘Kritische inspectie jaagt jong talent weg’

De harde toon van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) schrikt talentvolle jongeren af om voor een carrière in de zorg te kiezen.
'Kritische inspectie jaagt jong talent weg'

Dat zei directeur Gita Gallé van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen, gisteren in het Parool. Volgens haar werkt het ‘ontzettend demotiverend’ dat de inspectie alleen de nadruk legt op wat er fout gaat in de zorg.

Kritisch
De Inspectie noemt het noodzakelijk dat misstanden in de zorg aan de kaak worden gesteld. Problemen worden zo sneller aangepakt, waardoor de zorg veiliger wordt. Maar mensen kunnen door de hausse aan slechte berichten over ic’s, operatiekamers en gebrekkige samenwerking tussen artsen verontrust raken. ‘Door alle kritische rapporten lijkt het inderdaad alsof in de zorg meer fouten worden gemaakt,’ aldus hoofdinspecteur Patiëntveiligheid Jan Vesseur in het Parool. ‘Maar dat is niet zo. Vroeger was het minder zichtbaar.’

Doorschieten
Willem van der Ham, voorzitter van de Orde van Medisch Specialisten: ‘De inspectie dreigt haar gezag in de medische wereld te verliezen.’

Vertrouwen
Een inspectie die keer op keer kritische uitspraken doet over ondermaatse zorg, wordt op een gegeven moment niet meer gedekt door de beroepsgroep. Dit is wel noodzakelijk om verbeteringen in de zorg door te voeren. Het zijn immers de artsen en verpleegkundigen die hiervoor moeten zorgen en op wie de patiënt blindelings moet kunnen vertrouwen.

Het Parool
Door: redactie Nursing

3 REACTIES

 1. Ik vind het heel goed dat de inspectie haar taak serieus neemt en er zorg voor draagt dat wij als professionals erop toe gaan zien dat wij steeds betere producten gaan leveren. In tegenstelling tot Am ben ik van mening dat de inspecteur veel te vaak achter de feiten aanloopt. Het is een feit dat als wij onze attitude niet verbeteren, wij het voor de jongeren niet aantrekkelijk maken de taskforce met hun kracht te komen versterken. De instellingen moeten het financieel ook aantrekkelijker gaan maken, zowel primair als secundair. Niet op de derden afgeven maar eerst de handen in eigen boezem steken, als je begrijpt wat ik bedoel.

 2. Lees alle reacties
 3. Er wordt steeds meer bekend gemaakt naar de maatschappij wat betreft fouten in de gezondheidszorg. Dat kennen we allemaal. Iedereen die in de gezondheidszorg werkt heeft daar wel eens mee te maken gehad. Is het niet zelf dan wel iemand uit de werkomgeving. Fouten in de gezondheidszorg zijn echter ernstiger als je bedenkt dat het om mensenlevens kan gaan. Er wordt ook volgens mij meer gekeken naar de fouten die we maken dan naar de goede dingen die er gebeuren. Die verantwoording kan mensen, en dan vooral jongeren ervan weerhouden om in de zorg te gaan werken. Komt natuurlijk bij dat er steeds meer van de verpleegkundigen wordt geeist en op een steeds hoger niveau, maar financieel is dit niet overeenkomend.Tel maar op die som.
  Nog in de gezondheidszorg gaan werken????
  JA, TOCH DOEN WANT HET IS ZO’N MOOI WERK.
  Succes toegewenst aan alle jongeren die het aandurven.

 4. Deze stelling deel ik volledig, de inspectie slaat door in haar werk…
  Maak inzichtelijk wat is verbeterd de laaste jaren in plaats van met een vergrootglas zoeken naar fouten en deze breed uitmeten in de pers.
  Voorbeeld : een patient geeft aan niet naar enschede te willen voor een ingreep, omdat daar de neurologen niet te vertrouwen zijn !
  Dit is natuurlijk van de zotte, maar dat doet media met mensen, niet alle mensen zijn in staat om deze informatie te filteren en juist te intepreteren.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.