Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Kuzu: ‘In ieder ziekenhuis moet een tolk komen’

DENK-lijsttrekker Tunahan Kuzu wil dat elk ziekenhuis in Nederland een tolk krijgt.
tolk.jpg

‘Het is van levensbelang voor allochtone patiënten dat zij altijd in hun eigen taal met arts en verpleegkundige kunnen communiceren en overleggen,’ aldus Kuzu in het NOS Radio 1 Journaal. Hij pleit dan ook voor een verplichte tolk in ieder ziekenhuis. ‘Of in ieder geval een verplichte tolkenvergoeding, dit zou de oplossing kunnen zijn voor het probleem. De tolk zou in ieder geval Turks en Arabisch moeten spreken.’

In opspraak

Kuzu kwam afgelopen week in het nieuws omdat hij in een livestream op Facebook had gezegd dat allochtone ouderen mogelijk eerder dan autochtone ouderen sterven in het ziekenhuis, door taalbarrières. Hij beweerde dat artsen bij oudere patiënten met een migratieachtergrond eerder ‘de stekker eruit trekken’. Op zijn uitspraak werd woest gereageerd. Artsen lieten weten de opmerkingen van Kuzu ongefundeerd en schadelijk te vinden, en ook verpleegkundigen lieten van zich horen. Bij Radio 1 gaf hij gisteren toe dat hij zijn woorden zorgvuldiger had moeten kiezen. ‘Veel artsen zijn dag en nacht aan het werk voor de patiënt. Het was niet bedoeld om artsen in een kwaad daglicht te stellen.’

Tolken zijn nodig

Dat tolken in de zorg hard nodig zijn, bleek ook uit een onderzoek van het NIVEL, in opdracht van artsenfederatie KNMG, medio vorig jaar. Voor goede zorgverlening is volgens zorgverleners bij 16 procent van alle anderstalige patiënten een professionele tolk noodzakelijk. Toch worden deze tolken in de praktijk maar bij 5 procent van de anderstalige patiënten ingezet. Lees meer. 

Tolkenvergoeding afgeschaft

In 2012 is de vergoeding voor professionele tolken in de zorg voor veel anderstalige patiënten beëindigd. Sindsdien is voor de meeste gevallen waarin artsen en verpleegkundigen een tolk noodzakelijk vinden geen financiering beschikbaar. 

3 REACTIES

  1. Belachelijk om te eisen dat er tolken aanwezig moeten zijn. Mensen die hier wonen moeten de taal leren anders kunnen ze ook geen werk vinden. Als je Spanje woont kun je toch ook niet van de Spaanse overheid eisen dat ze gesubsidieerde Nederlandse tolken gaan verschaffen! DENK moet eens gaan nadenken want wat ze doen is een tweedeling maken in Nederland.

  2. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.