Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kwaliteit van zorg op IC’s in orde

De grote intensive care afdelingen (IC's) in Nederlandse ziekenhuizen voldoen, aan de voorwaarden voor verantwoorde zorg. Dit blijkt uit onderzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ).

Echter, de regionale samenwerking tussen ziekenhuizen om patiënten met een complexe zorgvraag op te vangen kan en moet volgens de IGZ nog beter worden geregeld. Door capaciteitsgebrek kunnen enkele grote IC’s nu ernstig zieke patiënten uit de regio niet altijd overnemen. 

 

Kwaliteit van zorg

Ziekenhuizen monitoren de zorg op de IC’s structureel en gebruiken de uitkomsten om de kwaliteit te verbeteren. De uitkomsten van deze onderzoeken zouden volgens de IGZ nog beter met de andere afdelingen van het ziekenhuis gedeeld worden, zodat ook zij de kwaliteit van zorg kunnen verbeteren.

 

Regionele samenwerking

Verder blijkt uit het onderzoek dat de regionale samenwerking moet verbeteren. Regionale afspraken over terugplaatsing van patiënten naar het oorspronkelijke ziekenhuis ontbreken. Daarom vraagt de IGZ de ziekenhuizen hiervoor met een richtlijn te komen. Capaciteitsgebrek bij enkele IC’s van niveau 3 zorgt er op dit moment soms voor dat zij niet altijd in staat zijn om ernstig zieke patiënten uit de regio op te vangen. Volgens de ziekenhuizen komt dit door belemmeringen in de financiering. Daarom heeft de IGZ aanbevelingen gedaan aan de  Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en de zorgverzekeraars gevraagd hier een oplossing voor te bedenken.

 

Auteur: TvZ – Annelies Vermeulen

Bron: Inspectie voor de Gezondheidszorg

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.