Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties15

‘Laat verpleeghuizen zich specialiseren’

Verpleeghuizen zouden zich moeten specialiseren, bijvoorbeeld in alleen psychogeriatrie, palliatieve zorg of juist neurologische zorg. Dat stelt specialist ouderengeneeskunde Mieke Draijer, voorzitter van Verenso. Het maakt de verpleeghuiszorg beter herkenbaar en bovendien aantrekkelijker voor nieuw personeel.
'Laat verpleeghuizen zich specialiseren'

In 2013 wordt de geriatrische revalidatie overgeheveld van de AWBZ naar de Zorgverzekeringswet, terwijl dagbestedingsactiviteiten verhuizen van de AWBZ naar de Wet maatschappelijke ondersteuning. Een goed moment om verpleeghuizen om te vormen tot gespecialiseerde schakels in de ketenzorg voor ouderen en chronisch zieken, vindt Draijer.

Samenwerking
Een verpleeghuis dat zich richt op geriatrische revalidatie kan dan nauw gaan samenwerken met ziekenhuizen en eerstelijnszorgverleners, en de psychogeriatrie is gebaat bij nauwe banden met de GGZ. De zorg aan patiënten met neurologische aandoeningen kan worden geconcentreerd in enkele klinische, bovenregionale centra, aldus Draijer.

Verpleegkundigen
Deze ontwikkeling maakt het voor verpleegkundigen en artsen mogelijk om te kiezen voor de patiëntencategorie die hen aanspreekt, in plaats van voor een algemeen verpleeghuis. Draijer sprak haar visie gisteren uit tijdens een congres van het Julius Centrum van het UMC Utrecht.

Medisch Contact

Meer Nursing

Vacatures in je mailbox
Ben jij toe aan een nieuwe job of wil jij weten welke vacatures er zijn in jouw vakgebied? Meld je dan aan voor de vacature-nieuwsbrief.

Dossier Carrière
Sollicitatietips op een rij, do’s en don’ts tijdens je functioneringsgesprek en het laatste carrière nieuws vind je in het dossier Carrière…

NursingBanen
Op zoek naar een nieuwe baan? Op NursingBanen vind je de leukste vacatures.
Neem een kijkje op NursingBanen.nl


15 REACTIES

 1. Als verpleegkundigen niet in deze sector gaan werken, ontstaan er pas echt problemen voor de patient en zijn familie!
  Goed dus dat er mensen actief bezig zijn met actieplannen en manieren om deze zorgsector aantrekkelijker te maken. Zonder goed en gemotiveerd personeel immers geen zorg voor de patient en zijn familie.

 2. Lees alle reacties
 3. Het lijkt me een voor de hand liggende vraag…Wie wordt er gelukkiger van?
  Bewoners/Cliënten?(daar ging het toch over..?)
  De hulpverleners? Van welk niveau/discipline dan ook
  Voorraad en materiaalbeheer?
  De “managers”die alleen zichzelf “managen”of wat er voor doorgaat?
  Afdelingshoofden die de was uitzoeken?(!!)

 4. Laat ze eerst maar eens kwaliteit van zorg gaan leveren in verpleeg- en verzorgingshuizen.. nu is de koffie nog altijd belangrijker dan de patient/bewoner.
  Ik heb als oproeper in meerdere verpleeg- en verzorgingshuizen gewerkt, maar echt: voor geen goud, zou ik in een van die huizen terecht willen komen, omdat ik weet hoe ik dan behandeld wordt. Laten we eerst deze stap maar eens zetten, en dan onszelf verder willen ontwikkelen, anders is het nu al gedoemd te mislukken.

 5. Volgens mij is dit er al, ik noem PG, somatiek, revalidatie, ziekenhuisverplaatste zorg, palliatief etc etc Lijk me niet verstandig om opnieuw het wiel uit te vinden.
  @ luuk : sondevoeding wordt volgens mij regelmatig gegeven in verpleeghuizen. In mijn praktijk kom ik het in elk geval regelmatig tegen. Praat hier dan wel over somatiek, op PG zijn de verpleegtechnische handelingen sowieso minder. Sonde kan gewoon gegeven worden door een functionaris op niv 3 met IG aantekening, dus de drempel lijkt mij niet hoog om dat te doen. IV medicatie is weer lastig, want dan heb je (meer) verpleegkundigen nodig. In theorie kan en mag VIGers hierin wel worden bijgeschoold volgens de wet BIG om aan de bekwaamheids eis te voldoen en dus bevoegd. Maar of dit in de praktijk werkt ?

 6. In de praktijk zijn ze hier al mee bezig. Maar wel verschillende disciplines onder een dak, net zoals je in een ziekenhuis verschillende afdelingen hebt. Zelf heb ik een HBO diploma en werk al jaren onder andere in de ouderenzorg. Het is frustrerend om te moeten lezen dat iedereen denkt dat je dom bent als je in de ouderenzorg werkt (Irene)

 7. Ja en wat schrijft Nursing 27 febr j.l.??? “HBO verpleegkundigen willen niet in een verpleeghuis werken”. En ja hoor alles wat er geroepen wordt over zorg is een geldkwestie en opvallend dat juist de managers helemaal niets van verplegen/verzorgen weten. Ze weten niet eens hoeveel tijd het kost om iemand te verzorgen en als ze het denken te weten, dan geldt de tijd die ervoor staat voor iedereen.m.n. onze bejaarden zijn al jaren afgescheept met dure zorg ónder de maat, door laag opgeleid personeel en hoog betaalde managers.

 8. tunnelvisie?
  Lezen van het stukje riep bij mij vele vragen op zoals;
  -Wat als een client nu voor 2 specialismes in aanmerking komt?
  -Grote kans dat je als client gestraft wordt omdat je gezien kwaal alleen in aanmerking komt voor verpleeghuis x dat 50km van je eigen omgeving afstaat?
  Zie je dan je fam en vrienden ‘nooit’ meer?
  – Blijft er nog iets over van het credo “de client staat centraal”?
  – De kreet ‘wenszorg’maar snel vergeten?
  – Echtpaar de een moet naar x en de ander naar ij, omdat de ‘hokjes’ met zorg zijn gemaakt en ontwikkelt?
  De verpleegkundige en de verzorgende?
  – Is er onderzoek gedaan naar de behoefte van de werkers in de zorg? Is het wel zo dat dit idee het zoveel aantrekkelijker maakt?
  – Wat is op de lange duur het effect van mensen in een relatief korte tijd zo breed op te leiden en direct daarna zo gespecialiseerd te laten werken?
  – Kun je dan na een aantal jaren nog een klinisch beeld herkennen wat buiten je specialisatie valt?
  – Verpleeghuizen moeten op de centen letten en dat doen ze ook. Zal dat van invloed zijn voor welke catagorie je als verpleeghuis kiest? en zou dat dan kunnen betekenen dat zowel verpleegkundigen en verzorgenden en clienten tussen de wal en het schip vallen?
  Het zijn maar een paar vragen die direct bij me op komen…en al meer dan genoeg om me met een diepe zucht af te vragen of er nu niet eens iemand met gezond verstand en een brede blik een leuk plan kan lanceren.
  Voor nu…mag ik een teiltje?

 9. en als een patiënt of cliënt geplaatst gaat worden om specialisatie….waar komt hij/zij dan terecht? 100 kilometer van huis en familie/vrienden kunnen maar zelden `even` aankomen helpen met het eten geven, wandelen want het is vanmiddag lekker weer en andere activiteiten die van mantelzorgers gevraagd worden.

 10. Ik werk in een verpleeghuis in brabant en daar wordt die zorg die benoemt wordt gewoon gegeven hoor. Ik vraag me eerder af of de ziekenhuizen wel beseffen welke zorg er allemaal geleverd wordt in een verpleeghuis.
  Ik vind dat een verpleeghuis meerdere specialiteiten zou moeten kunnen bezitten. Cliënten moeten de mogelijkheid houden om te kunnen kiezen.

 11. ja, en dan de bewoners steeds maar verhuizen als ze in een andere doelgroep terecht komen. En hoe lang moet het nog duren voordat er eens gedacht wordt aan wat dat voor de bewoners betekent? het is toch veel stimulerender om bewoner van een gemelleerd gezelschap te zijn dan nummer in een eenheidsworst?
  Maar ja, dan moet je hoger opgeleid personeel hebben om de variatie aan te kunnen==
  het is weer hetzelfde: het lijkt om betere zorg te gaan, maar het gaat om geld

 12. Ja leuke kreten, maar aangezien verpleeghuispatiënten al jaren verzorgd worden door mensen met het minimale aan opleiding (want die kosten minder he?)en er vooral niet teveel verpleegkundigen in dienst moesten zijn,is er nogal wat te doen. Vind maar eens een goede geriater voor PG, vind maar eens verpleegkundigen die wat hebben met validation,of in elk geval al minimale belangstelling voor de patiënt. Uit zowel de bejaardenzorg als de uit de ander zorg is de verpleegkundige gewoon weggezet. Schandalig dat voor onze bejaarden een helpende wel goed genoeg was, maar zo is het al jaren. Ik weet niet hoe vaak ik ben afgewezen met de boodschap: teveel opleiding.En zo lang we denken dat het laagste niveau wel goed genoeg is voor onze ouderen en / of verpleeghuispatiënten, zo lang zullen we het niveau nooit omhoog krijgen

 13. Het zou tevens goed zijn als de verpleeghuizen een stap in professionalisering zouden maken door bv. intraveneuze antibiotica en sondevoeding toe te dienen. Momenteel zie je vaak dat patienten die in principe in het ziekenhuis zijn uitbehandeld en die bv. alleen nog een kuur moeten afmaken of afhankelijk zijn van sondevoeding niet uitgeplaatst kunnen worden omdat verpleeghuizen deze zorg niet leveren. De vergrijzing is nog lang niet op zijn hoogtepunt en nu al zijn er mensen die niet behandeld kunnen worden omdat de hierboven genoemde patientencategorie de plaatsen in het ziekenhuis ‘bezet’ houden.
  Wanneer verpleeghuizen deze zorg ook gaan leveren is er in ieder geval in het ziekenhuis een betere doorstroming mogelijk.
  Verder denk ik dat, ondanks dat de overheid ouderen het liefst in hun eigen omgeving willen laten wonen, er momenteel eigenlijk overal verzorgings- en verpleeghuizen uit de grond gestampt zouden moeten worden. Echter ook hiervan heb ik het idee dat het te weinig gebeurd… Ik ben benieuwd wanneer de overheid hier ‘achter gaat komen’. In principe wist men dit al vanaf toen er na 1945 een babyboom ontstond!

 14. Daar is iets voor te zeggen.
  Er zit wel een keerijde aan.Elk van de specialisaties, noem het zuilen,gaat een eigen weg/ontwikkeling volgen en vormt dan weer een eigen stroom in kostenontwikkeling en bureaucratie.
  Wat het voor cliënten gaat betekenen is vooralsnog niet helder.M.i. wordt deze de speelbal van de ontwikkelingen binnen de arbeidsverdeling van hulpverleners..je zal als cliënt maar eens een verkeerde diagnose krijgen(dat gebeurt toch wel vaak!)
  Lijkt me wel een punt om in de gaten te houden…

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.