Home Artikelen
Laatste artikelen
Talent Mirthe: ‘Verpleegkundigen in de wijk hebben heel veel in hun…
Verpleegkundige in de wijk Mirthe Zock (23) zit in het ConForte coronathuiszorgteam, een team van meerdere zorginstellingen in Rotterdam. Collega’s noemen haar ‘een strenge stuiterbal.’
Toedienen morfine gaat fout: een waarschuwing én vrijspraak voor verpleegkundigen
Twee verpleegkundigen moesten voor de tuchtrechter verschijnen nadat de echtgenote van hun cliënt tegen beiden klachten had ingediend, vooral over het verkeerd toedienen van morfine.
FFP2-maskers de standaard? V&VN geeft uitleg over oproep aan RIVM
FFP2-maskers moeten de standaard worden tijdens de coronacrisis, vinden V&VN en de vakbonden. Komende vrijdag bespreekt het OMT hun aanbevelingen.
Enquête: kun jij veilig werken in de tweede coronagolf?
Kun jij veilig verplegen tijdens deze tweede coronagolf in de persoonlijke beschermingsmiddelen die de richtlijnen voorschrijven? Laat je mening horen in deze enquête.
‘Ziekenhuismedewerkers droegen coronavirus vooral onderling over’
Tijdens de eerste coronagolf raakten verpleegkundigen op cohortafdelingen vooral besmet via collega’s en niet via patiënten. Onderzoekers geven tips om dit te voorkomen.
Akkoord over aanpak functiedifferentiatie, Actiecomité ondertekent verklaring niet
Ervaring en competenties zijn voortaan leidend bij verpleegkundige functies, en niet de initiële opleiding. Dat kwamen werkgevers en werknemers onlangs overeen.
EBP: Helpt preoperatieve vochtintake misselijkheid tegengaan?
Bij patiënten die nuchter moeten blijven voor een operatie kan de pH in de maag stijgen, wat misselijkheid en braken kan veroorzaken. Verpleegkundigen vroegen zich af wat het effect is van vochtsuppletie op deze misselijkheidsklachten pre- en postoperatief.
Wetenschap: Betekenisvol werk en vrijheid belangrijk om verpleegkundigen te behouden
Niet elke vorm van autonomie zorgt voor betekenisvol werk. Dat bleek uit onderzoek onder zelfsturende teams.
Dagelijks lage dosis morfine verbetert kwaliteit van leven bij ernstige COPD
Artsen zijn vaak bang dat morfine een negatief effect heeft op de ademhaling bij mensen met chronische longziekten. Die angst is onterecht stellen onderzoekers.
Casus multicultureel verplegen: ‘Vertel mijn moeder niet dat ze dood gaat’
Mevrouw Yildiz is stervende, maar haar familie wil niet dat ze dat weet. De verpleegkundigen hebben hier moeite mee. Moeten ze zich hierbij neerleggen? Deskundigen geven advies.
Zo slaap én presteer je goed bij ieder type dienst
Van powernappen en beweging tot wanneer welke voeding: slaapdeskundigen Aline Kruit en Irma Leijten delen tips over slaap en functioneren bij wisselende diensten.
Het Nursing-magazine van januari is uit: lees de artikelen online
Vandaag verschijnt het Nursing-magazine van januari 2021. Met daarin onder meer: de gevolgen van de tweede coroangolf en wat staat ons te wachten in 2021. De toetsartikelen gaan over COPD en clozapine.
Nursing Challenge: Clozapine
Clozapine is een antipsychoticum dat onder andere wordt gebruikt bij schizofrenie en bij psychoses bij de ziekte van Parkinson. Maak de toets bij dit artikel en haal 1 accreditatiepunt.
Wetenschap: ‘Meer functiedifferentiatie zou langdurige ouderenzorg ten goede komen’
Verpleegkundigen, verzorgenden en helpenden in de langdurige, intramurale ouderenzorg doen nog te veel dezelfde werkzaamheden. Dat concludeert verplegingswetenschapper Astrid Tuinman.
Nursing Challenge: COPD
COPD is niet omkeerbaar, vaak progressief en een van de belangrijkste doodsoorzaken bij volwassenen. Hoe ziet het beloop van COPD eruit en wat zijn behandeldoelen? De toets bij dit artikel levert 2 accreditatiepunten op.
Nieuwe richtlijn delier gepubliceerd, dit valt op
De nieuwe richtlijn Delier gaat onder andere in op de DOSS, risicofactoren en interventies.
Hoe begeleiden we stagiaires in coronatijd? Dit zijn de heetste hangijzers…
In 3 delen blikken we vooruit op wat verpleegkundigen komend jaar kunnen verwachten. Wat kunnen we leren van de coronapandemie en wat gaat nog meer spelen in 2021? In deel 3 de actuele stand van zaken rondom de meest in het oog springende vraagstukken dit jaar. Plus een overzicht van richtlijnen en standaarden die op komst zijn.
Blog Barbara: ‘Wat heb je me nou geflikt?!’ Het belang van…
Welke (bijna-)incidenten meld je en welke kun je afdoen als 'vergissing, niks aan de hand'? Het verschilt enorm per afdeling, weet Barbara.
Wordt 2021 het jaar van meer loopbaanperspectief voor verpleegkundigen?
In 3 delen blikken we vooruit op wat verpleegkundigen komend jaar kunnen verwachten. Wat kunnen we leren van de coronapandemie en wat gaat nog meer spelen in 2021? In deel 2: het blijft knokken voor meer loopbaanperspectief voor verpleegkundigen, komt het er in 2021 ook echt van?
Poll: Welk effect heeft het afschalen van zorg op jouw werk?
Tientallen ziekenhuizen zeggen urgente zorg te moeten afschalen vanwege de coronacrisis. Wat merk jij daar in de praktijk van? Vul de poll in.
Pronk in 2021 met je veren (en daarna)
In 3 delen blikken we vooruit op wat verpleegkundigen komend jaar kunnen verwachten. Wat kunnen we leren van de coronapandemie en wat gaat nog meer spelen in 2021? In deel 1 roepen diverse partijen verpleegkundigen op vaker zélf het woord te nemen.
Mag de werkgever jouw vaccinatiekeuze weten? Ja, zeggen verpleegkundigen, al is…
Lees hoe je collega's reageerden op de vraag 'Mag jouw werkgever weten of jij je laat vaccineren tegen corona?'.
Blog Hugo: ‘Het vak redden? Kies voor jezelf!’
Het is een beroemde uitspraak van Einstein: ‘Als je doet wat je deed, krijg je wat je kreeg.’ Als verpleegkundigen iets anders willen krijgen, dan moeten ze dus iets anders doen, vindt Hugo.
Gastblog Marjolein: ‘Graag niet alleen de ic aan tafel’
Het respect voor ic-verpleegkundigen is volkomen terecht, maar ook andere collega’s horen in de schijnwerpers, vindt oncologieverpleegkundige Marjolein.
Dit zijn de best gelezen blogs van 2020
Juist in dit heftige jaar konden we rekenen op rake bijdragen van vaste bloggers én gastbloggers. Welke blogs werden het beste gelezen?