Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Lachen helpt tegen de pijn

Een kwartier lachen verhoogt de pijngrens met tien procent. Dat ontdekten onderzoekers van de Vrije Universiteit Amsterdam in samenwerking met universiteiten uit Groot-Brittannië en de Verenigde Staten.

Door de inspanning van een goede buiklach komt endorfine vrij.

 

Samen lachen

Volgens het onderzoek lachen mensen dertig keer zo snel in een groep, dan wanneer zij alleen zijn. “Juist de lach die we in gezelschap produceren – een oprechte lach met lachrimpels bij de ogen, waarbij we een paar keer uitademen zonder in te ademen – zorgt voor het vrijkomen van endorfine, een stofje dat ons prettig laat voelen”, stellen de onderzoekers. Zij stellen dat het vrijkomen van endorfine een evolutionaire beloning is om sociaal gedrag te stimuleren.

 

Alleen echt lachen

De onderzoekers baseren hun conclusies op jarenlange wetenschappelijke experimenten waarbij proefpersonen pijnprikkels toegediend kregen zoals ijskou tegen de huid, een strak zittende bloeddrukmeter en een zware en pijnlijke spieroefening. Hun pijngrens werd gemeten voor en nadat ze langere tijd gelachen hadden door te kijken naar comedy, live of op een scherm. Andere proefpersonen keken in plaats van comedy naar natuurdocumentaires met een hoog ‘feel-good’-gehalte of naar informatieve programma’s zoals instructievideo’s. Opvallend is dat alleen het kijken naar iets dat echt lachen veroorzaakt, de endorfine activeert: zelfs de ‘feel-good’-programma’s verhogen de pijngrens niet.

 

Auteur: Redactie TvZ

Bron: Zorgvisie

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.