Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Lachgas toch veilig voor verpleegkundige

Lachgas als pijnstilling bij de bevalling is veilig voor verpleegkundigen die het toedienen. Dat constateren onderzoekers van de afdeling verloskunde van het VUmc in hun analyse, dat deze week verschijnt in The Cochrane Library.
Lachgas toch veilig voor verpleegkundige

Lachgas (voorheen Entonox®, nu Relivopan®) is een effectieve vorm van pijnbestrijding tijdens de bevalling. In Nederland werd het sinds 2004 niet meer gebruikt, omdat het negatieve effecten zou hebben op de gezondheid van de kraamvrouwen en de vrouwelijke zorgverleners die het toedienen. Voorbeelden hiervan waren kraamverpleegkundigen Annemiek en Veronica, die Nursing interviewde in 2006. Beide verpleegkundigen kregen een kind met een aangeboren afwijking. 

Alleen in geboortecentra
De Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV) werkt sinds vorig jaar aan een richtlijn om lachgas als pijnstilling te herintroduceren. Zo is er samen met de Erasmus Universiteit onderzoek gedaan naar de omstandigheden waarin lachgas veilig kan worden toegepast voor patiënt én zorgverleners. Ook is er een richtlijn opgesteld, waar onder andere in staat dat lachgas mag worden toegediend in geboortecentra. Daar zijn goede afzuigmogelijkheden voor het gas, zodat de omstanders er zo min mogelijk last van hebben. IGZ ziet op basis van de gegeven onderbouwing door de KNOV geen bezwaar in de herintroductie van lachgas als pijnbestrijding, zolang dit in geboortecentra gebeurt volgens de richtlijn. Op dit moment wordt de laatste hand gelegd aan de daarvoor benodigde wijziging in de regelgeving.

KNOV
Door: redactie Nursing

Meer Nursing

Richtlijnen en protocollen
Op deze pagina proberen we de laatste richtlijnen voor je bij te houden. Heb je een tip? Mail marloes.oelen@reedbusiness.nl
Ga naar de pagina verpleegkundige richtlijnen en protocollen

Nursing experts
Collega’s die weten waar ze het over hebben, die de diepte ingaan. Paul, Annelies en Henri zijn ieder op hun eigen vakgebied experts. Iedere zes weken plaatsen zij een nieuwe vakinhoudelijke blog over hun werk. Zo blijf je bij!
Ga naar de Nursing Experts


Leren en loopbaan
In de sectie Leren en Loopbaan lees je de leukste artikelen over je carrière, salaris, onderhandelen werken in de nacht en agressie.
Lees meer.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.