Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Landelijke campagne tegen pesten start in ziekenhuis

Naar schatting een half miljoen Nederlanders is het slachtoffer van pesterijen op de werkvloer. Om dit probleem aan te pakken geeft minister Lodewijk Asscher (SZW) vandaag de aftrap voor een landelijke campagne tegen pesten. Dit doet hij in het Amphia Ziekenhuis in Breda.
Landelijke campagne tegen pesten start in ziekenhuis

Lees ook: ‘Verpleegkundigen pesten wel degelijk’

Het Amphia Ziekenhuis komt deze maand met een interne campagne en een gedragscode met speciale aandacht voor het voorkomen van pesterijen. ‘Zeven miljoen collega’s hebben elke dag de kans om pesten op de werkvloer te stoppen. Werkgevers en werknemers moeten het onderwerp bespreekbaar maken, met elkaar het taboe doorbreken’, aldus Asscher. ‘Want over de gevolgen van pesten moeten we niet lichtzinnig denken. Het tast de waardigheid aan van de mensen die het overkomt, verpest het plezier in het werk en leidt tot psychische problemen en uitval.’ Pesten op het werk zorgt naar schatting jaarlijks voor vier miljoen extra verzuimdagen. Dat betekent 900 miljoen euro aan loondoorbetaling voor werkgevers, zo berekende TNO.’

Vorig jaar nog bleek dat een groot deel van de bezoekers op Nursing.nl wel eens is gepest, of het wel eens heeft gezien bij collega’s. Toch wordt volgens ‘officiële’ cijfers in de gezondheidszorg minder gepest dan in andere branches, bleek toen. Waar volgens TNO tien procent van de Nederlanders gebukt gaat onder pestgedrag op het werk, is dat percentage in de gezondheidszorg ‘maar’ 7 procent. ‘Pesten in de verpleging wordt inderdaad heel vaak niet als zodanig herkend en gemeld,’ denkt gezondheidspsycholoog en klinisch psycholoog Huub Buijssen. Hij begeleidde heel wat verpleegkundigen na een traumatische ervaring op de werkvloer. Ook was hij betrokken als adviseur bij het opstellen van een anti-pestbeleid in het Vlietland Ziekenhuis in Schiedam en zag hij in zijn eerdere carrières als leidinggevende en vertrouwenspersoon regelmatig hoe medewerkers gebukt gingen onder het gedrag van sommige collega’s. ‘Dat het niet altijd wordt herkend, komt deels doordat het de gepeste is die de impact van ongewenst gedrag bepaalt en niet zijn omgeving. Het gaat dus om de subjectieve beleving. Als de pester het vervolgens nergens meldt, hebben collega’s vaak niet eens door dát ze pesten.’ Ook de lading van het woord ‘pesten’ geeft nog wel eens een verkeerde indruk, denkt Buijssen. ‘Bij pesten wordt vaak gedacht aan heel opvallend gewelddadig gedrag: schelden, slaan, schoppen, iemands jas stelen, et cetera. Maar pesten is bijna nooit fysiek of heel opvallend, het gebeurt juist heel subtiel. Een continue stroom van speldenprikjes.’ Lees meer>>>

3 feiten over pesten: wat is het nou precies? Lees meer>>>

Pestcampagne

In de strijd tegen pesten kunnen werkgevers en werknemers terecht op de website www.herkenpesten.nl. Hierop staat informatie hoe ze pestgedrag kunnen herkennen en hoe dit kan worden bestreden. Ook worden ze met radiospotjes opgeroepen om werk te maken van het probleem.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.