Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Landelijke eHealth-monitor van start

Nictiz en het NIVEL zijn gestart met een landelijke eHealth-monitor: een onderzoek naar beschikbaarheid en gebruik van eHealthtoepassingen in de zorg. Zowel zorggebruikers als zorgverleners (huisartsen en medisch specialisten) worden drie jaar gevolgd. In september 2013, 2014 en 2015 worden de onderzoeksrapporten gepresenteerd.
Bericht Ehealth_ANP Lex van Lieshout_kl

De eHealth-monitor geeft dus een meerjaars inzicht in de ontwikkeling en gebruik van ICT om gezondheid(szorg) te ondersteunen en te verbeteren. Deze onafhankelijke informatie is bestemd voor politiek, beleidsmakers en beslissers in de Nederlandse gezondheidszorg. Het onderzoek geeft onder meer inzicht in:
 

  • de mate waarin zorggebruikers en zorgverleners beschikken over eHealth-toepassingen;
  • de mate waarin zij er daadwerkelijk gebruik van maken;
  • welke factoren het gebruik van eHealth door zorgverleners en zorggebruikers positief of negatief beïnvloeden;
  • welke effecten zorggebruikers en zorgverleners tegenkomen bij het gebruik van eHealth-toepassingen.

Nationale Implementatie Agenda
Deze landelijke e-healthmonitor sluit aan op de Nationale Implementatie Agenda (NIA) eHealth die in juni 2012 is gepresenteerd. Dit was een initiatief van Zorgverzekeraars Nederland (ZN), KNMG en de NPCF. In deze agenda wordt gesteld dat, mits goed ingezet, eHealth kan bijdragen aan betaalbare, toegankelijke zorg van hoge kwaliteit. De NIA richt zich op een snelle ontwikkeling en implementatie van eHealth. De Minister van VWS steunt de agenda van de NIA-partners en zij onderstreept daarbij het belang van monitoring van eHealth-gebruik in Nederland.

Begeleidingscommissie
Een begeleidingscommissie vervult de rol van klankbord voor het projectteam. Voorzitter is oud-hoogleraar Public Health en gezondheidseconoom prof. dr. Guus Schrijvers. Verder bestaat de commissie uit vertegenwoordigers van de NPCF, de KNMG, ZN en het Ministerie van VWS. Het ministerie levert ook subsidie aan het onderzoek.

Over Nictiz en NIVEL
Nictiz, het Nationaal ICT instituut in de Zorg, volgt ontwikkelingen op het gebied van eHealth in nationaal en internationaal verband. Als kenniscentrum levert Nictiz objectieve en betrouwbare kennis aan beslissers in de zorg en leveranciers van Zorg-ICT. Nictiz levert ook standaarden op het gebied van gegevensuitwisseling.
 
Het NIVEL (Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg) doet toegepast beleidsonderzoek voor beleidsmakers in de gezondheidszorg. Het initiatief voor de eHealth-monitor sluit aan bij eerdere initiatieven van het NIVEL voor de programmering van onderzoek op het terrein van technologie in de gezondheidszorg, waaronder eHealth.

 

Bron: Nivel

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.