Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Laxantia: interactie macrogolen en andere medicatie

Geen interactie tussen macrogolen en andere geneesmiddelen.

In het interessante artikel van Jolanda Timmermans ‘Laxeren is maatwerk’ wordt een tabel gepresenteerd waarin geadviseerd wordt laxantia op basis van macrogol/elektrolyten 1 tot 2 uur na inname van overige medicatie toe te dienen [1]. Als verklaring wordt gesuggereerd dat er sprake is van verminderde absorptie van overige, gelijktijdig toegediende geneesmiddelen op basis van een geneesmiddel-geneesmiddelinteractie.

Een geneesmiddelinteractie is een onderlinge wisselwerking van geneesmiddelen waarbij de effectiviteit van een geneesmiddel kan afnemen of de toxiciteit kan toenemen ten gevolge van het gelijktijdige gebruik van een ander geneesmiddel. Pas als een interactie in de praktijk een interventie vereist, spreekt men van een klinisch relevante interactie. Dit is slechts het geval bij een beperkt aantal van de bij ons bekende interacties [2]. In diverse bronnen (MicroMedex, Stockley’s Drug Interactions, ninth edition) staat de interactie tussen macrogol/elektrolyten en andere geneesmiddelen niet vermeld. De mogelijke interactie wordt wel genoemd als theoretisch aanwezig in de SPC-tekst van Movicolon® waarbij de evidentie berust op geïsoleerde gevalsbeschrijvingen [3]. Het geneesmiddel informatie centrum heeft deze interactie niet opgenomen in haar systeem [4]. In de G-standaard ontbreekt hij eveneens. De G-Standaard is de landelijke databank die op geïntegreerde wijze in apotheeksoftwaresytemen o.a. het voorschrijven van medicatie en bijbehorende medicatiebewaking ondersteunt. De databank bevat hiervoor relevante gegevens over alle geneesmiddelen die in Nederland verkrijgbaar zijn bij apotheken en zorginstellingen.

Toediening laxantia
Het introduceren van aparte toedientijden voor laxantia tussen de reguliere medicatiedeelrondes door, als voorgesteld door Timmermans, leidt in de dagelijkse praktijk van ons ziekenhuis tot grote praktische bezwaren. Echter, er lijkt geen wetenschappelijk bewijs te bestaan voor de interactie tussen macrogol/elektrolyten en andere geneesmiddelen. De meeste geneesmiddelen worden vanuit de dunne darm opgenomen, terwijl macrogol/elektrolyten verderop in het colon werkt. Rationeel gezien beïnvloedt gebruik van macrogol/elektrolyten naar verwachting de absorptie van andere geneesmiddelen niet. Het landelijk Geneesmiddel Informatie Centrum heeft met deze reden betreffende interactie beoordeeld als niet klinisch relevant [mondelinge mededeling]. Wij zijn op grond van bovenstaande van mening dat in de dagelijkse praktijk niet per se nodig is de inname van macrogol/elektrolyten en andere geneesmiddelen te scheiden.

Auteurs: Esther Sportel en Kris Movig, ziekenhuisapothekers Medisch Spectrum Twente, Enschede. Afdeling Klinische Farmacie

1. L. Timmermans. Laxeren is maatwerk. Nursing 2012; april: 42-45.

2. E. van Roon et al. Gestructureerde beoordeling van geneesmiddelinteracties. Pharmaceutisch Weekblad 2003;138:850-855.

3. http://db.cbg-meb.nl/IB-teksten/h31960.pdf. geraadpleegd 19/07/2012.

4. http://www.knmp.nl/producten-diensten/farmacotherapie/helpdesk-gic.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.