Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

D66 wil leeftijdsgrens voltooid leven bij 75

Een oudere van 75 jaar of ouder die klaar is met leven, zou hulp moeten kunnen krijgen bij het op ‘waardige’ wijze beëindigen van zijn leven. Een gespecialiseerde verpleegkundige kan hierin een rol spelen.
1OudeHandANP.jpg

Dat zei D66-Kamerlid Pia Dijkstra gisteren in Nieuwsuur. Dijkstra wil begin volgend jaar een wetsvoorstel indienen, en in aanloop daar naartoe het onderwerp van discussie laten zijn. 

Een speciaal opgeleide levenseindebegeleider, bijvoorbeeld een gespecialiseerde verpleegkundige, kan bekijken of de wens om uit het leven te stappen ‘duurzaam, weloverwogen, intrinsiek’ is ontstaan. Deze levenseindebegeleider zal ten minste twee gesprekken voeren met daartussen twee maanden tijd. Een tweede levenseindebegeleider toetst of aan alle eisen is voldaan. Een regionale toetsingscommissie controleert het dan achteraf, volgens het D66-voorstel.

Vierenzeventig procent van de verpleegkundigen ziet een rol voor de verpleegkundige weggelegd als stervenshulpverlener bij voltooid leven, mits daartoe opgeleid.
Lees meer>>>

Dijkstra zei in een toelichting dat zorgvuldigheid het belangrijkste is. Het trekken van een leeftijdsgrens is ‘altijd lastig’. Aanvankelijk hanteerde ze 80 jaar, maar na kritiek is de leeftijdsgrens verlaagd tot 75 jaar. Het kabinet meldde in oktober aan een dergelijk wetsvoorstel te willen gaan werken. Dat was in reactie op het rapport-Schnabel ‘Voltooid leven’. D66 komt nu met dit voorstel, omdat de partij het belangrijk vindt het onderwerp ‘in de Kamer’ te houden. ‘Je weet niet wat er met een volgend kabinet gebeurt.’

Leeftijdsgrens

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) noemde in haar voorstel geen leeftijdsgrens, maar zei dat het voor ouderen bedoeld is. De VVD wil geen leeftijdsgrens. De christelijke partijen hebben al laten weten niet aan een wet voltooid leven te willen meewerken. Ze dreigen er een breekpunt van te maken bij de formatie na de verkiezingen van maart. Ook de SP is tegen.De commissie-Schnabel stelde eerder dat het onwenselijk is om de juridische mogelijkheden te verruimen voor hulp bij zelfdoding. De huidige euthanasiewet zou hiervoor nog voldoende mogelijkheden bieden. Een specialist ouderengeneeskunde, Hermien Goderie, die in Nieuwsuur gevraagd was om een reactie, stelde onder meer dat de huidige wet in de praktijk veel ruimte biedt. Goderie zei te vrezen dat oudere mensen zichzelf te snel als een last gaan ervaren en dat dit hun keuze beïnvloedt.

3 vragen aan Pia Dijkstra
Hoe maakt Pia Dijkstra zich hard voor verpleegkundigen? Nursing interviewde haar. 

2 REACTIES

 1. Wie zegt, beslist, dat je leven voltooid is?
  Er is blijkbaar regelmatig toch iets vreselijk mis met de mantelzorg, kinderen en de zorg, dat mensen (ouderen)zich eenzaam gaan voelen. Zien ieder om zich weg vallen.
  Sterven of overgeplaatst naar een pg afdeling…..
  Heb zelf ouders van 83 en 90 jaar, wonen nog in eigen huis met traplift, krakkemikkig , in voor- en najaar depressief en wil pa er weleens niet meer zijn, maar dan komt er een achterkleinkind bij en zie je ze er helemaal voor gaan.

 2. Lees alle reacties
 3. Ik snap niet dat in dit voorstel geen arts past. Dat een verpleegkundige in dit voorstel een rol speelt, oké dat snap ik, maar de beslissing rondom leven/dood lijkt me nog steeds een medische. Net zoals bij een euthanasievraag.
  Daarnaast wordt met geen woord gesproken over onderliggend lijden wat uitgesloten moet worden (uh… het woord 'depressie' lees ik nergens?!)
  Verder vind ik het belachelijk dat er op andere leeftijden alles uit de kast getrokken wordt om iemand in leven te houden, denk aan suïcides/gedwongen opnames/zinloos doorbehandelen enz., en dat dan boven de 75 jaar dit soort complexe vragen in twee gesprekken bekeken kunnen worden. Zonder psychiatrische evaluatie o.i.d. Want wat is "voltooid leven"? In veel gevallen (wellicht niet alle) is er toch iets anders mis als de mens, zelfs op hogere leeftijd, niet meer naar het leven grijpt.
  Dit zeggend als verpleegkundige.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.