Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Leidraad geeft adviezen voor onderzoek bij ouderen

Medisch-wetenschappelijk onderzoek levert momenteel te weinig kennis op voor de ouderenzorg. Om ouderen meer bij onderzoek te betrekken is de ‘Leidraad voor medisch-wetenschappelijk onderzoek bij ouderen’ opgesteld.
onderzoek.jpg
Het is in de praktijk problematisch om kwetsbare ouderen te laten deelnemen aan onderzoek. - Foto: Free Images

De leidraad is gemaakt door het Radboudumc, het Ministerie van VWS en de Nederlandse Vereniging voor Klinische Geriatrie. De wetenschappelijke kennis waar de ouderenzorg op is gebaseerd komt grotendeels van onderzoek onder (jonge) volwassenen. Het is in de praktijk problematisch om kwetsbare ouderen te laten deelnemen aan onderzoek. Vanwege de hoge diversiteit van de doelgroep en het veelvuldig voorkomen van meerdere ziektes naast elkaar, is het daarnaast lastig om algemeen geldende conclusies uit het onderzoek te kunnen trekken.

Verruimen Wmo

De Wet medisch-wetenschappelijk onderzoek met mensen (Wmo) stelde tot voor kort beperkingen aan het uitvoeren van onderzoek bij wilsonbekwame ouderen. Het ministerie van VWS heeft deze mogelijkheden onlangs verruimd voor niet-therapeutisch onderzoek. Ondanks deze verruiming zijn veel onderzoekers niet vertrouwd met het betrekken van ouderen in onderzoek. Om onderzoekers te helpen bij het uitvoeren van Wmo-plichtig onderzoek bij ouderen publiceert het Radboudumc in opdracht van het ministerie van VWS een leidraad met 45 aanbevelingen.

Aanbevelingen

De aanbevelingen in de leidraad geven onder andere antwoord op vragen rond deelname van wilsonbekwame ouderen, de rol van naasten en mantelzorgers en ethische vragen rond de belasting van ouderen met onderzoek. Met de praktische tips hopen de opstellers van de richtlijn ervoor te zorgen dat meer ouderen deelnemen aan onderzoek, de uitval tijdens het onderzoek wordt verlaagd en dat ouderen meer invloed krijgen op de uitvoering van het onderzoek.

Wil je deze nieuwe leidraad gratis downloaden? Klik dan hier >>

Jan van Lindert (84) was betrokken bij het opstellen van de leidraad: ‘Onderzoekers hebben vaak geen beeld bij de praktische problemen die ontstaan bij deelname aan een studie. Als een onderzoeker zegt “komt u om negen uur langs”, wat betekent dat dan? “Hoe kom ik op tijd in het ziekenhuis als de verzorging pas om half negen komt”, “kan ik mijn medicaties eerst nog nemen”, enzovoorts.’ Marjolein van der Marck, onderzoeker bij het Radboudumc: ‘Als we nu een nieuwe studie starten, doen we eerst een oproep om mee te denken over de onderzoeksopzet en de financieringsaanvraag. Met de adviezen die we van de ouderen krijgen, kunnen we veel praktische problemen tijdens het onderzoek voorkomen.’ Ook hebben zij een test gemaakt om je kennis over onderzoek met ouderen te checken.

Klik hier om deze test te doen >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.