Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Levenslang controleren op decubitus nodig’

Verpleegkundigen moeten bij dwarsleasiepatiënten elk verzorgingsmoment aangrijpen om te controleren op decubitus. Het is ook van belang om na te gaan of en waar patiënten zelf in staat zijn om de huid te checken op rode plekken.

 

Dat zegt revalidatie-arts Dirk van Kuppevelt, spreker op het aankomende Wondzorgcongres. Hij benadrukt dat regelmatige huidcontrole bij dwarslaesiepatiënten levenslang noodzakelijk is. Verpleegkundigen en verzorgenden zijn hiervoor de aangewezen persoon. ‘Daarnaast moeten zij al bij graad 1 decubcitus flink ingrijpen: een antidecubitusbed, een goed stollingsbeleid en extra hulp zijn dan nodig’, zegt hij.

Voorlichting
Ter preventie van decubitus bij dwarslaesiepatiënten zijn er meer maatregelen nodig, zegt de arts. ‘Voorlichting door verpleegkundigen is daarbij essentieel.’ Van Kuppevelt geeft een aantal zinvolle adviezen en handelingen tijdens zijn lezing op het Wondzorgcongres, op 24 mei in Ede. Ook wat je juist niet moet doen komt aan bod.

Lees ook op nursing.nl:

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.