Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Levenslange nazorg nodig na kinderkanker

‘Driekwart van de overlevenden van kinderkanker heeft één of meerdere gezondheidsproblemen, een kwart zelfs vijf of meer tegelijk. Levenslange nazorg kan deze kinderen veel ellende besparen.'

Dat zei prof.dr. Huib Caron, hoogleraar Kinderoncologie in het AMC op een persconferentie van het medische tijdschrift JAMA. Orthopedische problemen, nieuwe vormen van kanker en stoornissen in de hormoonhuishouding, maar ook psychosociale problemen komen vaak voor.

Het onderzoek
De onderzoekers spoorden alle overlevende patiënten op die gedurende dertig jaar – van 1966 tot 1996 – in het Emma Kinderziekenhuis AMC zijn behandeld. Ieder van de ruim dertienhonderd opgespoorde kinderen en jongvolwassenen onderging een uitvoerig algemeen gezondheidsonderzoek, al naar gelang kankertype en soort behandeling nog aangevuld met specifieke tests.

De resultaten
De onderzoeksresultaten leren dat driekwart van de mensen die kinderkanker achter de rug hebben met gezondheidsproblemen wordt geconfronteerd. Bij vijfentwintig procent werden er vijf of nog meer vastgesteld, terwijl veertig procent overlevenden te maken kreeg met ernstige of zelfs levensbedreigende late gevolgen. In het licht van de gemiddelde leeftijd van de onderzochte groep – 25 jaar – noemen de onderzoekers dat opvallend hoge percentages.

Meeste klachten
De meest voorkomende gezondheidsproblemen blijken orthopedische klachten, neurologische problemen, tweede tumoren, problemen met de hormoonhuishouding, onvruchtbaarheid en psychosociale problemen. Onderscheiden naar type kanker werden de meest ingrijpende late gevolgen gevonden bij overlevenden van botkanker.

AMC

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.