Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

LEVV Innovatieprijs 2009

Op 4 juni werd de LEVV Innovatieprijs 2009 uitgereikt aan twee projecten, die beide betrekking hebben op de ouderenzorg: CC-Net van Ria Witteveen en Tineke Wassenaar, en Sneller en Beter Thuis van Jita Hoogerduijn en Saskia Weldam.
LEVV_innovatieprijs_2009

De jury besloot tot een ‘dubbele’ toekenning omdat beide projecten van hoge kwaliteit zijn en van grote betekenis voor de maatschappij.

Vlnr.:Ria Witteveen & Tineke Wassenaar (CC-Net), Jita Hoogerduijn & Saskia Weldam (Sneller en Beter Thuis). Foto: Frans Hofmeester

 

De LEVV Innovatieprijs wordt elk jaar uitgereikt aan een vernieuwend en verrassend initiatief dat leidt tot een zichtbare verbetering van de patiëntenzorg. Het idee moet afkomstig zijn van verpleegkundigen of verzorgenden en tot aantoonbare verbetering van de zorg geleid hebben.

De LEVV Innovatieprijs is opgedragen aan Jan Bastiaanse, de eerste directeur van het LEVV en voorvechter van zorgvernieuwing.

 

Care en Connect

CC-net is het initiatief van Ria Witteveen en Tineke Wassenaar, teamleiders bij Zorggroep Hof en Hiem, gevestigd in het Friese Lemmer en Joure. ‘CC’ staat voor Care en Connect. Het betreft een besloten website waarmee het contact tussen cliënt, verzorgenden en de familie op een eenvoudige en prettige wijze bevorderd en vergemakkelijkt wordt. Aanleiding vormde de soms lastige bereikbaarheid van de familie en de wens de familie juist meer te betrekken bij de zorg voor de bewoner.

De jury kende de LEVV Innovatieprijs toe aan dit project omdat de initiatiefnemers laten zien oog te hebben voor het belang van het contact tussen de bewoner en zijn familie en dit op een effectieve manier organiseren met gebruik van informatietechnologie. Het project is met weinig middelen tot stand gekomen en ook elders in te voeren.

 

Sneller en Beter Thuis

Het project ‘Sneller en Beter Thuis; veilige zorg voor de kwetsbare ouderen in het ziekenhuis’ begon met verpleegkundigen van de divisie Hart & Longen van het UMC Utrecht die constateerden dat oudere patiënten na de opname in het ziekenhuis vaak een slechtere conditie hebben dan daarvoor. Hierop is onder leiding van de verpleegkundigen en verpleegkundig onderzoekers Saskia Weldam (UMCU) en Jita Hoogerduijn (Hogeschool Utrecht) een samenwerkingsproject gestart tussen de verpleegkundigen van de divisie Hart & Longen en studenten van de Hogeschool Utrecht. De uitkomst is een digitaal zorgprogramma voor gerichte zorg aan kwetsbare ouderen in het ziekenhuis. Met de inzet van Sneller en Beter Thuis is de kwaliteit van zorg aan kwetsbare ouderen aantoonbaar verbeterd. Daarnaast is er grotere tevredenheid bij verpleegkundigen die nu beter proactief op kunnen treden.

Dit project kreeg de LEVV Innovatieprijs omdat het ‘een optimale en unieke samenhang tussen praktijk, onderwijs en onderzoek laat zien’ waarbij de initiatiefnemers erin geslaagd zijn alle partijen op een constructieve manier te laten samenwerken. Het project betreft een patiëntengroep die in de toekomst nog groter zal worden en die specifieke zorg vereist. Er zijn, aldus de jury, prachtige resultaten bereikt.

 

Meer over deze projecten in het juninummer van TvZ

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.