Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties21

‘Lievensberg ziekenhuis moet aangifte doen’

Het Lievensberg ziekenhuis in Bergen op Zoom moet aangifte doen van het incident dat afgelopen woensdag plaatshad in het ziekenhuis. Dat stelt burgemeester Han Polman tegenover Omroep Brabant.
'Lievensberg ziekenhuis moet aangifte doen’

Mocht het ziekenhuis geen aangifte doen, dan doet de burgemeester het zelf.

Afgelopen woensdag zou een Marokkaanse familie het artsen en verpleegkundigen van het Lievensberg ziekenhuis zo moeilijk gemaakt hebben, in de vorm van intimidatie en bedreiging, dat zij zich genoodzaakt voelden zinloze reanimatiepogingen bij een hartinfarctpatiënte voort te zetten. Het personeel zou geen aangifte durven doen uit angst voor wraakacties van de familie.

Niemand bedreigd
De advocaat van de familie Harry Nieland stelt dat er geen sprake is van bedreiging. Nieland vertelt Omroep Brabant: ‘De elf aanwezige familieleden waren emotioneel en hadden veel verdriet. Dat kan bedreigend overkomen. Zij hebben zeker geen artsen tegen de muur gedrukt.’

Vragen aan B&W
De lokale VVD heeft vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders naar aanleiding van berichten in de media.

Skipr / BN De Stem
Door: redactie Nursing

21 REACTIES

 1. Bedreiging is op zich een strafbaar feit.
  Het ziet er ook naar uit dat het ziekenhuis onvoldoende veiligheidsmaatregelen neemt (bewaking?). Het ziekenhuis is verantwoordelijk voor de veiligheid van zijn personeel, opdat deze hun job op een veilige wijze kunnen uitoefenen. Zij dienen daarvoor de nodige inspanningen te leveren.
  Agressie situaties minimaliseren door deze (zoals eerder in deze antwoorden) te benoemen als:
  – “Het is één situatie van één familie die het heel moeilijk hadden en hun emotie niet konden bedwingen.”
  – “Ik denk dat we ons meer moeten inleven in beide partijen en denk dat het voor beide erg moeilijk is geweest”
  – “Jammer dat hierin niet is bemiddeld. In goede communicatie hebben ze wel degelijk wat te zoeken op verschillende ruimtes als de patient in levensbedreigende situatie is.”
  daarin kan ik me slechts in beperkte mate vinden.
  Naast de agressie heb je ook volgende aspecten:
  – Personeel wordt gehinderd in het uitoefenen van hun job. (met daardoor eventueel negatieve gevolgen voor overige patiënten)
  – Bezoekersregelement wordt niet nageleefd.
  – Bezoekers/familie begeeft zich in een zone waartoe zij niet gemachtigd zijn.
  – het therapeutische klimaat wordt verstoord. waar is de rust? (je zal als hartpatiënt, psychoticus of hoogzwangere vrouw maar in diezelfde ruimte zitten…)
  Er zijn tal van andere overtredingen die uit het oog verloren worden als men spreekt over agressie in een ziekenhuis.
  Aangifte doen helpt wel degelijk. ik deed 3 maal aangifte en telkens werd de agressor gestraft. 2 van de gestraften kwam ik een jaar later in het ziekenhuis opnieuw tegen en ze gedroegen zich voorbeeldig.
  Ook al kan je “empathie” opbrengen voor de agressor (hij/zij bevindt zich in een moeilijke periode). Toch moet je afkeurend zijn… als is het maar om herhaling in de toekomst te vermijden. Als ze in deze materie eenmaal met het OM te maken hebben gehad, dan weten ze zich goed te handhaven in een soortgelijke ziekenhuissituatie. Het blijft in hun achterhoofd aanwezig.

 2. Lees alle reacties
 3. Oeps! Ik schrik wel van alle reacties hier onder. Moeilijke situatie en aangifte doen, helpt volgens mij niet. Ik denk dat we ons meer moeten inleven in beide partijen en denk dat het voor beide erg moeilijk is geweest. Misschien om iets van te leren voor de toekomst.

 4. De reacties van bezoekers op deze site zijn gepubliceerd buiten de redactie van Nursing om. Nursing is dus niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze reacties. Ga respectvol met elkaar om! Reacties van lezers die anderen op enige wijze persoonlijk hinderen, bedreigen, beledigen of discrimineren worden direct verwijderd.

 5. Als de personeel daadwerkelijk is bedreigd moeten ze hier zeker aangifte van dan. Ik zeg ‘als’ omdat de media de situaite op geheel hun eigen wijze kan aandikken. De werkelijke situatie zal niemand van ons precies weten. Wel kan ik opmerken dat dergelijke bevolkingsgroepen wel degelijke ook een gezond verstand hebben anders zouden ze daar niet staan, Jammer dat er gegeneraliseerd wordt en weer verwezen word naar ‘die bevolkingsgroepen’. Er is een reden waarom familieleden aanwezig wilden zijn. Door allerlei media programma’s en artikelen zou het vertrouwen weleens kunnen verliezen in de zorg. Dit kan een reden zijn waarom je er met je neus erop wilt staan o.a..Een ander reden is dat als iemand ( in de Islam) komt te overlijden er een getuigenis afgelegd moet worden door de stervende patient kan die dit niet dan doet de aanwezige familielid.Door de levensbedreigende situatie wist de familie dit niet in goede banen te leiden. Jammer dat hierin niet is bemiddeld. In goede communicatie hebben ze wel degelijk wat te zoeken op verschillende ruimtes als de patient in levensbedreigende situatie is. Vergeet niet het is hun familielid en het hoort bij een stukje rouwverwerking na het overlijden van de familielid.Heeft niets te maken met inburgering of maatschappelijke socialisatie. Het is één situatie van één familie die het heel moeilijk hadden en hun emotie niet konden bedwingen. Je dierbare verliezen is een harde klap!

 6. Nauurlijk moet er aangifte worden gedaan al roept politie nog zo hard dat er geen strafbare feiten zijn begaan. Dat is trouwens aan het OM om te beoordelen,maar bedreiging is wel degelijk een strafbaar feit. Ik snap die agenten niet, dat laat je toch niet over je kant gaan.Of waren ZIJ soms óók bang.
  Voor Marokkanen is bedreiging dus geen strafbaar feit en voor Wilders zijn woorden genoeg om vervolgd te worden. We worden zo langzamerhand een bananenrepubliek waar het tuig de dienst uit maakt, urgemeesters thee gaan drinken en politie de andere kant opkijkt.
  Maar dat je het als ziekenhuisleiding pikt dat het personeel zo wordt behandeld, dat kan ik niet snappen.Ik was daar gauw weg.

 7. Ik vind dat deze artsen en verpleegkundigen allemaal aangifte moeten doen van bedreiging cq intimidatie. Als is het aleen al als signaal voor andere groepen, dat dit nooit te tolereren is bij hulpverleners.
  De overheid zou zich hierover veel drukker moeten maken en dit soort uitwassen voor de rechter moeten brengen. Deze advocaat gooit het nu op emotie, maar hij kan ook zeggen dat een stukje gezond verstand bij dit soort bevolkingsgroepen vaak ontbreekt.
  Emotie tonen is heel iets anders dan bedreiging..

 8. Gewoonweg bezopen, dat er sowieso nog over gediscussieerd moet worden. Dat de verpleging weer eens BEDREIGD wordt, en dat de schuld nog bij hun wordt weggelegd. Ze hebben niets in die ok of ic of weet ik veel wat te zoeken, en zelfs daar tonen ze geen respect voor.
  Petje af voor inburgering en (re)socialisatie

 9. Het is mijn wel bekend dat bevolkingsgroepen allemaal anders reageren, de een mag misschien cool lijken en de ander overdreven emotioneel. lijkt me geen probleem maar bedreigen gaat toch echt te ver. Dat zou toch in geen enkel ander land wel mogen????

 10. Was het niet mogelijk om met iemand, bijv. een tolk,te praten? Toen mijn zwager, van noord-afrikaanse afkomst stierf,(niet in Nederland) werd van mijn zuster en mij gezegd dat we zeker blij waren dat hij overleden was. Onze reacties van verdriet waren zo onwaarschijnlijk voor zijn familie. En wij keken onze ogen uit van hun manier van reageren. Zijn moeder zat nog weken onder de blauwe plekken zo had zij zichzelf geslagen. Mensen waren schor van het schreeuwen. Bij de begrafenis stonden drie ambulances om de flauwgevallen familieleden thuis te brengen. En de (nederlandse)weduwe viel niet flauw, stortte zich niet op het graf en gedroeg zich rustig. Dat werd uitgelegd als gebrek aan liefde. In onverwachtte of erg emotionele situaties reageert men, hoe aangepast ook in het nieuwe vaderland, toch vanuit de “oude” cultuur.
  Een goede tolk had denk ik goed werk kunnen doen in dit ziekenhuis.

 11. Het is toch belachelijk voor woorden dat je je werk goed wil doen en dat je daardoor bedreigd wordt door familie. Zo wordt het werken in de zorg er zeker niet leuker op. Gewoon aangifte doen. Heb dit zelf ook een keer meegemaakt, laat je je niet leiden door angst, rechtvaardiging daar gaat het om, en het maakt niet uit of je gekleurd bent of niet, bedreiging moet niet mogen!

 12. …nee hoor, zoals immer, nix aan de hand! En de advocaat was erbij. Ik ken ook zo’n situatie die door iedereen van “hogerhand” met de mantel der liefde wordt bedekt en ook het ziekenhuis nog eens erg veel geld kostte!…..uit A-N-G-S-T!!! En…..we weten allemaal: angst is een zeer slechte raadgever.
  O, o, als een oud vrouwtje die geen hulp heeft een nachtje langer wil blijven……Daar heeft men geen boodschap aan.
  Triest! Waar zijn wij allemaal; Nederlander en Medelander, in hemelsnaam mee bezig????

 13. ik heb afgelopen zomer ook een incident meegemaakt met een overleden marokkaanse man en zeer agressieve familie en ik kan je vertellen dat het zeer bedreigend was en dat heeft niets met verdriet te maken maar alles met machtsmisbruik volgens mij.
  en anders voelen ze zich gediscrimineerd, nou dat voelde ik mezelf op dat moment.
  ik vind ze wonen in nederland, dan hebben ze zich ook aan die regels te houden en anders lekker terug gaan als in marokko alles beter is.
  en het is geen incident, het gebeurd vaker als men toegeeft maar er zijn weinig instanties die er openbaarheid aan geven.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.