Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Lintje voor Lucia-redster Metta de Noo

Metta de Noo-Derksen, bekend van haar inspanningen rond de vrijspraak van Lucia de Berk, is vandaag benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.
Lintje voor Lucia-redster Metta de Noo

Metta de Noo bepleitte zes jaar lang de onschuld van de Haagse verpleegkundige Lucia de Berk, die op verdenking van zeven moorden en drie pogingen daartoe tot levenslang was veroordeeld. Lucia de Berk vroeg het lintje zelf aan en was dan ook lijfelijk aanwezig bij de ceremonie, vandaag in het provinciehuis te Zwolle. Volgens Commissaris van de Koningin drs. Ank Bijleveld-Schouten is Metta’s vastbesloten optreden een ‘groot voorbeeld voor onze samenleving.’

Moed
In haar toespraak benadrukte de Commissaris van de Koningin het belang van burgers die in actie komen wanneer zij getuige zijn van een misdrijf of een aanslag op de rechtsorde. ‘Ik weet ook als oud-burgemeester dat dat moed vraagt. Metta liet zien dat we als burger een taak hebben om onschuldige slachtoffers te helpen en zo de rechtsorde te beschermen.’

Lichtpuntje
De commissaris van de Koningin citeerde Lucia de Berks motivatie om Metta de Noo aan te dragen voor een lintje. ‘Metta heeft mijn leven gered door zich jarenlang onbaatzuchtig in te zetten voor mijn zaak. Zij gaf mij hoop en was mijn lichtje in de duisternis. Daarom vind ik dat zij een lintje verdient.’

Rechtssysteem
De Noo zelf sprak dezelfde middag nog op het symposium ‘Lessen uit de zaak Lucia de B.’ Daar uitte ze wederom haar frustraties over het Nederlandse rechtssysteem. ‘Helaas is er de laatste tijd nog weinig veranderd, en als niemand iets doet dan blijft dat ook zo. Daarom is het ook zo ongelooflijk belangrijk dat iedereen blijft beseffen wat hier is gebeurd. We willen niet nog meer Lucia’s in Nederland.’ Op het symposium spraken verder Prof. Dr. Peter Grundwald over het Bedrijven van Statistiek in kansloze situaties en De Noo’s ‘nestor’ Prof. Dr. Hans Crombag.

Spot
De Noo ging ver om de onschuld van Lucia de Berk aan te tonen. Ze trotseerde spot van collega’s, ze stelde familiebetrekkingen in de waagschaal en ze investeerde ontstellend veel uren.

Bekijk hier de volledige toespraak bij de benoeming van Metta de Noo-Derksen tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau op 18 mei 2011 in Zwolle.

Door: redactie Nursing, Nienke Berends

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.