Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Lolly voor onrustige dementerende wint prijs

De V&VN Zorgaward 2012 is gewonnen door Simone Jansen met haar lollyproject voor jong dementerenden.
lolly

Het project ‘Lolly bij FTD-patiënten’ houdt in dat de lolly gebruikt wordt bij onrustige en soms ook agressieve cliënten met FTD. Het idee is dat door sabbelen op de lolly en de daarbij vrijkomende zoete stoffen in de hersenen mogelijk een stof wordt aangemaakt waardoor de dementerende rustiger wordt.

 

Hard schreeuwen

Jansen werkt als verzorgende bij stichting De Waalboog, locatie Bosweg C in Nijmegen. Aanleiding voor haar idee was een onrustige bewoner die de hele dag door hard schreeuwde. Jansen: ‘Hij werd veelal alleen op zijn kamer gezet omdat zijn medebewoners er last van hadden. Als de onrust zeer extreem was, gaven we hem extra medicijnen. Ik vond het triest dat hij de hele dag alleen op zijn kamer verbleef.’

 

Trazolan afbouwen

Opeens vroeg Jansen zich af of de lolly niet iets was voor deze bewoner. Vanaf het moment dat ze de lolly gaf, was hij stil. ‘Hij zat een uur rustig op zijn lolly te sabbelen, zodat hij ook weer in de huiskamer kon zitten.’ Uiteindelijk konden ze zelfs de Trazolan -onrustmedicatie die de man kreeg- afbouwen. Jansen onderzoekt met een fabrikant of ze een veilige lolly kunnen ontwikkelen die speciaal voor dementerenden bedoeld is, en niet opeens in de keel kan schieten.  

 

Prijs

Zowel verzorgenden als de vakjury kozen het lolly-project als winnaar. Staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten van VWS reikte samen met Jenneke van Veen de prijs uit. De Zorgaward is de prijs voor het meest vernieuwende project van een verzorgende.

 

Bekijk hier het filmpje over het project 

 

Bron: V&VN 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.