Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Longfonds: langdurige klachten na thuis doorgemaakte covid-19

Ook covid-19-patiënten die niet in het ziekenhuis opgenomen zijn geweest, kunnen langdurige en ernstige restklachten hebben. Dat blijkt uit een peiling van het Longfonds.
Foto: Robina Weermeijer

Ruim 90% van de 1622 mensen die de vragenlijst van het Longfonds invulden zegt problemen te hebben met simpele dagelijkse activiteiten. Vermoeidheid en kortademigheid worden het vaakst gemeld (89 en 74%). Ook druk op de borst, hoofdpijn, spierpijn en pijn tussen de schouderbladen worden door meer dan een derde van de respondenten genoemd.

Lees meer over langetermijneffecten van covid-19 en over Covid Associated Lung Disease in het artikel Klinisch redeneren bij covid-19, deel 5: nazorg.

Geen algemeen beeld

De peiling werd gedaan onder mensen die langdurige klachten ervaren na covid-19 en geeft dus geen algemeen beeld van het herstel van covid-19-patiënten. Dat benadrukt Dokter Media, een online platform dat medisch nieuws in de media checkt en zo nodig nuanceert.

Vergeten groep

Van degenen die de vragenlijst invulden is 91% niet in het ziekenhuis behandeld. Bij 43 is geen diagnose gesteld door een arts. Het Longfonds waarschuwt dat er te weinig aandacht is voor nazorg voor deze groep. ‘Tot nu toe lag de focus – terecht – vooral op de mensen die in het ziekenhuis of zelfs op de IC zijn beland’, stelt directeur van het Longfonds Michael Rutgers. ‘Maar we mogen deze groep thuiszittende coronapatiënten niet vergeten.’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.