Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties17

Loonsverhoging groot struikelblok cao VVT

Het struikelblok in de cao-onderhandelingen voor de sector VVT is de eis van de bonden van een loonsverhoging van 3,5 procent in twee jaar. Zorgpersoneel voert vandaag actie.

Met het niet in overeenstemming kunnen komen over het loon zijn de cao onderhandelingen in de sector VVT opnieuw vastgelopen, meldt Abvakabo FNV in een persbericht. Om aandacht te vragen voor de vastgelopen cao onderhandelingen wordt vandaag bij het winkelend publiek in Assen de bloeddruk gemeten. De bonden verwijzen zo naar de stijgende bloeddruk bij verpleegkundigen en verzorgenden.

Verpleegkundigen voeren actie
De vakbonden praatten dinsdag 14 september jl. voor het eerst weer met Actiz en BTN, nadat zij de cao-onderhandelingen begin juni afkapten. Vervolgens dreigden zij met acties. Volgens Karin Weerts was het overleg tussen de partijen vorige week dinsdag ‘constructief verlopen’ en gingen de acties voorlopig ‘in de koelkast.’ Nu het overleg gisteren officieel weer vast is gelopen, gaan verpleegkundigen, verzorgenden en vakbonden vanmiddag over tot actie.

AbvakaboFNV
Door: redactie Nursing

Abonneren
Op de hoogte blijven? Abonneer je nu op de Nursing-nieuwsbrief

17 REACTIES

 1. Ineke,
  Al zou ik die ORT qua nacht wel willen verdienen;
  ik heb er 1 kind niet naar qua heel strak
  structuur van mama nodig..die kan een ander
  niet doen zoals IK dat doe..
  WEL zou ik de onbetaalde pauze in avonddienst
  wel doorbetaald willen hebben zijnde géén vervanging dus och standby moeten blijven eten/drinken qua pieper- en telefoon-oproepen..
  NU blijven velen (langer) zitten met koffietijd,
  al gaat er een pieper af..
  Juist..terughalen van de tijd die je NIET betaald krijgt
  roept deze sfeer over zich af..jammer dan voor
  de cliënt die wellicht écht hulp nodig heeft
  ipv. iemand die per ongeluk belt of een lampje aan/
  glaasje water wil..

 2. Lees alle reacties
 3. Mijn vrouw en ik zijn allebei eind 50. Ik zit in het onderwijs en zij is verpleegkundige. Het verbaast mij altijd al dat het salaris op de werkvloer in de zorg zo laag is voor het vele zware werk dat daar verricht moet worden. Zowel lichamelijk als vaak ook geestelijk moet je vol aan de bak. Vaak is er in een nachtdienst nauwelijks tijd om te eten. Daar kan ik zo kwaad over worden, dat is toch werkelijk schandalig.
  Het werk is te zwaar, de beloning te laag en het aantal ingezette verzorgers te weinig.
  De bestuurders van ons land en die van de zorginstellingen weten dit ook wel maar ze weten ook iets anders: nl dat de werkenden in de zorg betrokken zijn bij hun patiënten en dat ze niet net zo lang zullen staken totdat ze beloning naar werk krijgen en voldoende personeel op de werkvloer hebben.
  Werkers in de zorg zijn te sociaal en daar maken bestuurders misbruik van. Dat wordt natuurlijk mede mogelijk gemaakt door de bonden voor de mensen in de zorg. Die bonden zijn veel te slap. Als het door de jaren heen werkelijk goede bonden geweest zouden zijn dan zouden de arbeidsvoorwaarden nu wel heel wat beter geweest zijn dan de huidige. Want goed zijn ze niet. Waarom denk je dat de animo om in de zorg te werken zo gering is? De betrokkenheid bij de zorg bij veel jongeren is er wel, maar door de slechte arbeidsomstandigheden haken ze af. En dat terwijl we hen juist zo nodig hebben.
  Voor de bonden heb ik wel wat onderhandelingspunten:
  1. Meer mensen op de werkvloer zodat er meer aandacht aan de patient gegeven kan worden.
  2. Minder administratieve werkzaamheden (het moet niet zo zijn dat het wel op papier klopt maar niet in de praktijk). Andersom is beter, maar liever allebei.
  3. salaris aanpassen bij de zware werkzaamheden
  ik zal, als leek,vast wel wat vergeten zijn. Voeg het toe en maak je bond duidelijk dat ze echt eens een keer gaan scoren voor jullie.
  Ik hoop dat het allemaal gaat lukken maar ik ben er eerlijk gezegd bang voor hoor. Jullie directie kijkt alleen maar naar de Euro´s en het zal hun een rotzorg zijn hoe het met hun personeel op de werkvloer gaat. Ze weten dat die toch hun best blijven doen dus waarom zullen zij zich dan om jullie druk maken nietwaar.
  Ik wens iedere werknemer in de zorg een fijne baan met een redelijke wwerkdruk en een goed salaris toe.
  En een warme knuffel voor allemaal.
  Hajeb

 4. Ik ben verpleegkundige en werk al meer dan 30 jaar in de zorg, fulltime, ik ben alleenstaand met 2 studerende kinderen. Ik ben in een ziekenhuis begonnen, ben wijkverpleegkundige geweest, heb een paar jaar een baan gehad door de week, als verpleegkundige in een verzorgingshuis. Ik kon met mijn salaris mijn gezin niet draaiende houden. Ik werk nu weer in het ziekenhuis alle diensten, laat, nacht en weekenden, zonder de onregelmatigheid trek ik het financieel niet. Als je ziet wat voor een verantwoordelijkheid mensen in de zorg dragen, hoe hard ze werken en je daar tegenoverzet wat ze verdienen, is het schandalig. We worden fors onderbetaald. Wij hebben gewoon een baan, het is geen liefdewerk, wij zijn mensen die gezinnen moeten onderhouden, het wordt tijd dat dat eens gewaardeerd gaat worden in de portomonee.

 5. Crasas, graag even reactie op jouw opmerkingen
  Het feit dat collega’s met kinderen wel vaste werkdagen krijgen en degene zonder niet ( hebben die geen leven). Het continu gestoord worden in je vrije dagen i.v.m. ziekte en roosterfouten. Dat heeft mij doen besluiten om zorg te gaan verlaten
  FEIT is dat zeker vanaf komend etijd de kindertoeslag gaat verminderen..NOG meer redenen strak vast te houden aan vaste werkdagen zodat je structureel vaste opvang voor je kind THUIS kan vinden/regelen..of zelf thuisblijft
  totdat je (evt.) partner de zorg kan afwisselen met je..
  Flexibel MOETEN werken is een keus , niet een MUST omdat werkgever anders vastloopt..wat een ander hier meldt;
  MEER handen aan het bed/ minder overhead en zéker die bonussen niet..
  Gestoord in mijn vrije dagen word ik niet;
  altijd handig je beantwoorder aan te hebben staan
  en op te nemen wanneer het je uitkomt..
  Moet je natuurlijk NIET je mobiele nr. geven…
  Er is nu een interim-teamleiding bezig en meteen
  roosters etc. op schop willen nemen..
  Komen er wel achter; menigeen al aan solliciteren
  al dan niet buiten de zorg..NOG meer veel duurdere
  uitzendkrachten / geen binding met werk/cliënten..
  Die overigens ook steeds vaker hen wegsturen als weigering
  al die vreemde handen én ogen aan HUN LIJF..

 6. Actie blijven voeren. Mensen beseffen niet wat het belangrijkste is. Men zegt het wel steeds: gezondheid is het belangrijkste, maar hierin investeren blijft vreemd genoeg niet belangrijk. Wanneer het te laat is ( men in een onverwachte zorgbehoefte komt ) heeft men geen stem meer om te laten horen wat er nodig is in onze maatschappij. Professioneel personeel zoals verpleegkundige,.. zijn heel belangrijk en hierin moet men investeren. Men is het erover eens dat er een nijpend tekort gaat ontstaan binnen een aantal jaren, maar men kijkt liever toe, dan deze mensen een peulschil opslag te geven. Het werk dat zij doen blijft ondergewaardeerd op vele vlakken. In tegenstelling tot andere meningen vind ik wel dat leidinggevende meer mogen verdienen. Zij volgen ook de nodige opleidingen hiervoor en hun verantwoordelijkheid is ook anders. Respect voor elk. Een leidinggevende wordt al wel eens ‘de plaspaal’ genoemd en dat is ook niet voor niks. Zij moeten voor een heel team goed doen en ook dat is geen menselijke eis. Wat is trouwens gezond roosteren? Een goed rooster voor jezelf of een goed rooster voor een team en de patiënten? Ik opper voor meer personeelsbezetting ( waardoor je beter kan roosteren ), meer specialismes,meer loon en een nieuwe waardering voor het beroep (waardoor je een beeld van bekwame mensen toont en niet allersklussers )binnen onze maatschappij.

 7. Enkele weken geleden sprak ik met een buurman die bouwvakker is. Hij vond dat hij te weinig verdiende. Toen ik hem vertelde waar ik maandelijks mee thuiskom, was hij even stil. Ik haal de duizend euro nauwelijks, ondanks late diensten, weekenden. Hij dacht echt dat ik ongeveer 2 duizend euro in de maand verdien.Maar ja ORT wordt over 2 schalen lager betaald. Ik houd van mijn werk, maar ik werk wel voor het geld. Als ik dan vergelijk met andere HBO functies, dan denk ik wel eens dat ik gek ben dat ik er mijn nest voor uit kom. We zitten nog steeds onder het salarisniveau van het onderwijs. De ORT moet je niet meerekenen in je salaris, ga uit van het kale, daar wordt je niet vrolijk van. Bovenstaande en het feit dat je altijd meer werkt dan je contracturen, maar geen meer uren in je contract krijgt. Het erg laat voorhanden zijn van de roosters. Het feit dat collega’s met kinderen wel vaste werkdagen krijgen en degene zonder niet ( hebben die geen leven). Het continu gestoord worden in je vrije dagen i.v.m. ziekte en roosterfouten. Dat heeft mij doen besluiten om zorg te gaan verlaten. Ik ben bang dat ik niet de enige ben. Ik trof laatst een verpleegkundige achter de kassa aan, de reden; minder verantwoordelijkheid en loon naar werken.

 8. Als we ons werk aantrekkelijker willen maken moet eerst die hele administratieve rompslomp afgeschaft worden. Las laatst een stuk over het CIZ. Een huisarts pleit voor afschaffing (helemaal mee eens) En dan al dat administratief gedoe om er in ieder geval voor te zorgen dat we op papier alles goed doen…. Wat we in de praktijk allang deden. (diepe zucht)
  oja en loonsverhoging is ook iets wat het werk aantrekkelijk maakt.

 9. Petra: je krijgt echt niet meer handen aan het bed door geen loosverhoging te krijgen. Ik zou zeggen, juist niet. Het werk heeft een negatieve bijklank. Door de negatieve berichtgeving in de media , bij scholieren. Terecht en niet terecht.
  Ben met je eens, dat alleen met geld je er niet beter van wordt. Zie hieronder mijn zienswijze..
  Probleem van onder andere onze sector is, dat we sterk afhanelijk zijn van regeringsbeleid. En dat is er een van bezuinigen, juist op zorg en onderwijs. De werkgevers maken daar natuurlijk gebruik of misbruik van. Het probleem is ook ten diepste een van hoe we de maatschappaij op wereldniveau hebben ingericht. Alles is afhankelijk van economie. Kosten en baten. Ook alles hebben we afhankelijk gemaakt van de overtuiging, dat leiders meer MOETEN verdienen( Dus regeringsleiders, overheidsdienaren, managers etc…) Omdat die zogenaamd leiden.. Goed ik kan er nog welllanger over praten, maar ten diepste is volgens mij dat het grote probleem, dat de gewone man altijd moet vechten voor een klein beetje meer geld!
  Wat mijn zienswijze met betrekking tot de zorgsector en het verbeteren ervan betreft, het volgende:
  De werkgever zou meer zelf onderzoek moeten gaan doen. Veel werkgevers(de goeden niet nagesproken) zijn alleen maar manager, zonder echt contact met de werkvloer te hebben. Investeren in je personeel is heel hard nodig.Daar past ook een geldelijke beloning bij. Verder een goede begeleiding in beroepsontwikkeling, personnlijke ontwikkeling, waardering voor je werk, goed overleg , aandacht, weten wat er speelt bij personeel, interesse in je werknemer etc… Luisteren …Gezond roosteren.Managen vanuit het HART!!! Zie hier een scala aan acitviteiten voor een werkgever.

 10. Hou de poten stijf zou ik zeggen. Meer salaris en zeker in deze sector is niet voor zijn tijd. Ook blijven vasthouden aan de eis; Geen nachtdiensten meer voor 55+. Ze bedelen zichzelf ook goed daar bovenin de top, 6% of meer loonsverhoging is niets. Zelfverrijking noemt men dat. Niet toegeven aan deze onrechtvaardigheid.

 11. Levensfasebudget (vervanging van de seniorenuren) is het 2e grote struikelblok: in alle andere zorgCAO’s is dit al vastgesteld op 35 uur met een overgangsregeling voor allen die dit jaar 50 en ouder zijn. De werkgevers Actiz willen voor de sector VVT 32 uur …. heel dom want dan ‘prijs je jezelf uit de markt’, toch?
  Bovendien CAO VVT is de enige sector waar buitengewoon-verlof en compensatie-feestdagen is opgenomen in het vaste aantal verlofuren per jaar (de bovenwettelijke uren of ook wel het ‘verlofmandje’ genoemd). In andere CAO’s worden deze verlofuren per situatie toegekend. En wat is het resultaat (vooral bij de Thuiszorg die deze regeling al meerdere jaren had) een OVERSCHOT AAN VERLOFUREN! Reden: a. te weinig personeel om die uren op te nemen én (volgens mij) en b. naar mijn mening een te hoog aantal ‘bovenwettelijke uren’ (80 uur per jaar voor een fulltimer).
  Mijn advies aan de CAO-onderhandelaars: verlaag dit ‘verlofmandje’ met 3 uur (naar 77 uur per jaar voor 1 Fte) en geef ons ook 35 uur Levensfasebudget !

 12. Ik ben het niet met Petra eens. Verzorgenden en verpleegkundigen horen een beter salaris te krijgen in ieder geval ter hoogte van de inflatie anders ga je er op achteruit. Doe je dit niet dan krijg je zeker geen meer handen aan het bed want dan wil de jeugd niet meer (zeker niet in het verpleeghuis) werken. Mijn ervaring is dat veel collega’s verzorgenden de MBOvp gaan doen en dan de overstap doen naar het zkh. Waarom? Omdat daar gelukkig de CAO beter is dan de VVT en dat daar de verzorging/verpleging lichter is. Zorg dus dat lonen, arbeidsvoorwaarden en vooral leeftijdsuren blijft bestaan

 13. Leuk verzonnen die acties, en ik vind als verpleegkundige in de verpleeghuiszorg dat inderdaad de bloeddruk aardig stijgt en er meer financiele waardering zou mogen zijn voor het werk dat we doen, maar ik geloof niet dat de regering onder de indruk zal zijn van bloeddrukmeten bij winkelend publiek. Dat is alleen maar meegenomen. Want als hij afwijkt gaan mensen in ieder geval op tijd naar de huisarts. Aardig idee…. Maar niet indrukwekkend dus. Als we duidelijk willen maken dat we tijd en handen te kort komen moeten we natuurlijk niet meer werk gaan doen… Lijkt mij… Ben heel eerlijk hoor. Ik zou ook geen idee hebben op dit moment wat voor actie wel zou helpen. Geen nieuwe opnames is niet haalbaar want dan lopen we als organisatie ook de broodnodige centen mis… Slim bekeken daar bij het rijk. Ik voel me soms net pinokkio aan touwtjes. We roepen al jaren meer handen aan het bed, maar het worden er nog steeds minder de draaglast wordt zo erg hoog.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.