Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Lot verpleegkundigen Ruwaard van Putten onduidelijk

Alle medewerkers van het Ruwaard van Putten Ziekenhuis in Spijkenisse krijgen formeel ontslag. Of en hoeveel verpleegkundigen aan de slag kunnen in het nieuwe Spijkenisse Medisch Centrum of andere ziekenhuizen in de regio, is onduidelijk.
Lot verpleegkundigen Ruwaard van Putten onduidelijk
Foto: ANP - Arie Kievit

Gisteren is het Ruwaard van Putten Ziekenhuis in Spijkenisse failliet verklaard door de rechtbank in Den Haag. Drie ziekenhuizen in de regio, het Maasstad Ziekenhuis, het Ikazia Ziekenhuis en het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis, gaan het ziekenhuis overnemen. Per direct heeft het Ruwaard een nieuwe naam: Spijkenisse Medisch Centrum.
Ondanks dat alle medewerkers van het voormalige Ruwaard van Putten Ziekenhuis formeel ontslag krijgen, is vakbond NU’91 hoopvol over de doorstart van dat ziekenhuis in het Spijkenisse Medisch Centrum. NU’91 wil dan ook samen met de andere bonden afspraken maken over de overgang van het huidige personeel.

Werkgelegenheid behouden

In de nieuwe opzet van het Spijkenisse MC zal het draaien om short stay ziekenhuis, op maandag t/m vrijdag, waarbij vooral planbare en poliklinische zorg wordt verleend. De vraag is dan ook óf en voor hoeveel verpleegkundigen daar een rol is weggelegd. Woordvoerder Marije de Coole van het Maasstadziekenhuis: ‘Het is echt te vroeg om daar nu al iets over te zeggen. We voelen ons als ziekenhuis erg verantwoordelijk om zoveel mogelijk werkgelegenheid te behouden – is het niet in het nieuwe Spijkenisse Medisch Centrum, dan wellicht in één van de andere drie ziekenhuizen. Maar óf en om hoeveel verpleegkundigen van het Ruwaard van Putten ziekenhuis dat vervolgens gaat, moet allemaal nog bekeken worden.’

Verpleegkundigen ontslagen

Eerder dit jaar ontsloeg het Ruwaard van Putten Ziekenhuis ook al ‘een fors deel’ van het personeel. Het ging toen om een aantal gedwongen ontslagen waarbij ook verpleegkundigen zaten. De problemen begonnen in november vorig jaar met een rapport over het ongewoon hoge aantal sterfgevallen op de afdeling cardiologie in 2010. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) stelde het ziekenhuis onder verscherpt toezicht, omdat er sprake zou zijn van een ‘acuut en ernstig gevaar voor de patiëntveiligheid’. Alle leden van de maatschap cardiologie moesten het werk neerleggen, patiënten meden het ziekenhuis. Het ziekenhuis kreeg ook financiële problemen en moest 155 medewerkers ontslaan. Gisteren bleek dat het Ruwaard van Putten Ziekenhuis niet meer in staat was verpleegkundigen en overig personeel deze maand te betalen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.