Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties20

‘Maak je niet te veel zorgen over afschaf ORT’

Begin deze week deed de nieuwe voorzitter van MKB-Nederland, Michaël van Straalen, een uitspraak in het Financieel Dagblad over de onregelmatigheidstoeslag. Hij noemde de ORT 'hopeloos ouderwets' en pleitte voor een 'radicale streep' door het toeslagenstelsel. Verpleegkundigen en verzorgenden reageerden massaal op de uitspraak en startten de Facebookpagina 'Handen af van onze ORT'. Zijn hun zorgen terecht?
‘Maak je niet te veel zorgen over afschaf ORT’
Foto: Wim van Ophem

Wat heeft deze Michaël van Straalen nou precies gezegd?

De nieuwe voorzitter van MKB-Nederland heeft in het Financieel Dagblad gezegd dat de toeslag op loon voor onregelmatig werk, in de avond of bijvoorbeeld op zondag, moet verdwijnen omdat het ‘helemaal uit de tijd’ is. Letterlijk zei hij: ‘We leven niet meer in 1960. Niet meer in de tijd van de Flintstones.’ In het artikel wijst hij erop dat de economie flexibel is, en al lang niet meer gebonden is aan tijden van 9 tot 6. ‘Dus er moet echt radicaal een streep door dat toeslagenstelsel.’ Volgens Van Straalen zijn de toeslagen voor buiten de kantooruren niet meer op te brengen voor het midden- en kleinbedrijf. Daardoor is het voor veel ondernemers niet meer rendabel om op zondag open te zijn. ‘Maar als onze leden dit aan de cao-tafel aankaarten, leidt het ­meteen tot conflicten’, zegt de MKB-voorman. ‘Maar de bonden moeten snappen dat dit echt niet meer kan.’

En snappen de bonden dat? Wat zegt NU’91?

‘Wij zien het vooral als een uitspraak van een nieuwe voorzitter met profileringsdrang,’ zegt cao-onderhandelaar Rolf de Wilde van NU’91. ‘Eigenlijk is het gewoon een loze uitspraak. Hij biedt geen fatsoenlijke alternatieven en komt niet met argumenten. Wij vinden dat iedereen fatsoenlijk betaald wordt voor het werk dat hij doet. Daar waar het basisloon niet erg hoog is en de onregelmatige werktijden veel van werknemers vragen, zijn het juist de toeslagen die het werk aantrekkelijk houden. Als er een goed alternatief is, waarbij recht aan werknemer wordt gedaan, okee. Dan zijn wij best bereid de discussie aan te gaan. Maar dit is gewoon een loze uitspraak. Toeslagen afschaffen zonder dat het basissalaris omhoog gaat, is voor NU’91 onacceptabel en zal tot grote onrust in de zorg leiden.’

Wat heeft zo’n voorzitter van MKB-Nederland te zeggen over de zorg?

Rolf de Wilde: ‘In principe niet veel. Uiteindelijk zijn het de werkgevers en werknemers die aan de cao-tafel zitten en dus gaan over arbeidsvoorwaarden zoals de ORT. Maar hij wakkert hiermee de discussie wel aan, en kan daarmee de werkgevers aan het denken zetten.’

Wat vindt NU’91 van initiatieven als Handen af van de ORT? Een FB-pagina die al door bijna 52.000 mensen geliked is?

‘Heel goed, ik heb hem zelf ook geliked. Dit soort initiatieven geeft aan dat mensen zich zorgen maken, het geeft de sfeer goed weer. Het is niet de eerste keer dat de ORT ter discussie staat, in maart 2011 wilde werkgeversorganisatie NFU de bedrijfsvoering en inzet van medewerkers van de UMC’s ‘flexibiliseren’. Dit had gevolgen voor overwerk, bereikbaarheids- en aanwezigheidsdiensten en onregelmatige diensten. Verpleegkundigen in de UMC’s zouden er met 25 procent van hun inkomen op achteruit gaan. Verpleegkundigen reageerden destijds massaal op het voorstel. Uiteindelijk heeft de werkgeversorganisatie op basis van de vele handtekeningen en het massale verzet de voorstellen ingetrokken. Actie helpt!’ Ga naar de FB-pagina Handen af van onze ORT

Hoe groot is dan de kans dat de ORT dit keer wel echt wordt afgeschaft?

Rolf de Wilde: ‘Voorlopig heel klein. Sowieso NU’91 zal dit nooit laten gebeuren, en ik kan me bijna niet voorstellen dat mijn collega’s van de andere bonden daar anders over denken. Ik zou me dus nog maar niet teveel zorgen maken.’

20 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. -Vervolg- omhoog zouden gaan en dezelfde ort zouden krijgen als wijk en kraamzorg…….
  Ik verwijs je op de site naar een rood woordt, als je daar op klikt komt er eeb schema…..ook daar heb je dus niet naar gekeken……want dan had je kunnen zien dat klopt wat ik zeg

 3. En nog begrijp u hem zelf niet, en zou ik als ik u was uw eigen advies ter harte nemen.
  Artikel 5.12.3
  Recht op de volgende compensatie;
  a; de compensatie wordt gekoppeld aan de feitelijke inzet op de ort uren ex artikel 5.7.3
  Dan ga je naar 5.7.3……. En zie de uren waarover de ort wordt betaald…….en toch echt dat de zaterdag ochtend daar niet onder valt!
  De zaterdag ochtend wordt niet gecompenseerd, omdat daar nu geen feitelijke ort meer over wordt betaald.
  Echt u kunt mij prima vertellen dat er een afbouw regeling is, en ja de avond uren worden nog gecompenseerd….echter ook dat stopt uiteindelijk….
  Daarbij reageer je ook niet op het feit dat kraamzorg welke ook onder vvt valt nog wel de ORT vab 40% behoudt, zoals deze ook in de thuiszorg was. De bonden hadden zich ook hard kunnen maken om de verpleeg en verzorgingshuizen omhoog zoud

 4. @areijnierse geen compensatie? Rechtstreeks van de door u genoemde site!Van oudsher hadden verpleeg- en verzorgingshuizen en de thuiszorg verschillende CAO’s en ieder ook een apart systeem voor het uitkeren van ORT (onregelmatigheidstoeslag). Omdat er nu een gezamenlijke CAO is, wordt het systeem voor ORT gelijk getrokken. Voor de thuiszorg is het volgende afgesproken: iedereen die er door de harmonisatie van de ORT op achteruit gaat, krijgt een volledige compensatie (van 100 procent) over vijf jaar. Daarna volgt een afbouw van 75, 50, en 25 procent. Er is dus een compensatieregeling van in totaal acht jaar.
  Eerst lezen dus!

 5. Sorry Rolf, maar in de thuiszorg hadden we nog steeds op zaterdag ochtend tussen 8 en 12 ORT…..deze is ons nu afgepakt, en wordt niet gecompenseerd! Het is te belachelijk voor woorden dat jij blijkbaar als vakbond medewerker niet eens weet hoe het was en nu is!!
  Kijk maar eens op http://www.mijnvakbond.nl/VVT half verwegen staat het woord overzicht in het rood, klik daar eens op…..dan zie een compleet overzicht met hoe de ort regeling was en nu is….
  Wat betreft allemaal op een lijn, klopt ook niet want kraamzorg zit ook bij CAO VVT en heeft nog steeds gewoon overal 40% ORT.
  Uit alles blijkt dat je ‘niet’ weet over wat je het hebt, of je wil op eens goed voor de dag komen door deze actie te steunen.
  Wederom bevestigd het mij, dat ik BLIJ ben geen lid te zijn van NU91

 6. @areijnierse de ort op zaterdag is al lang geleden verdwenen. Werknemers worden 7 jaar gecompenseerd. Daarna is er een gelijk systeem ort in de sector dus geen onderscheid meer tussen werknemers. Door de nek duwen? Ik onderhandel namens leden invloed van leden vooraf tijdens en na resultaat. Uw informatie klinkt mij bekend in de oren. Dat verwijt hebben we al eerder gekregen. Grappig dat vooral niet NU’91 leden dit soort opmerkingen maken.

 7. @ rolf de wilde….mijn informatie is onjuist? Toch echt dat de ORT omlaag is gegaan! En zovel de compensatie regeling gaat…..zaterdag ochtend wordt NIET gecompenseerd! En uiteindelijk stopt de compensatie regeling.
  Mijn opmerking over schaal 40 is dat verpleegkundigen in ziekenhuizen in 45 zitten, veelal in verpleeghuizen en thuiszorg in 40…. De ort wordt betaald over schaal 35, niet eens over je eigen salaris.
  Daarbij vind ik je tegenstrijdig, eerst hebben leden het laatste woord, en dan zijn ze niet aansprakelijk voor de uitkomsten van de onderhandelingen……
  Zover ik het heb kunnen volgen is de cao min of meer door de leden hun nek geduwd!

 8. Onze werkgevers (ambulancezorg) hebben tijdens de vorige CAO-ronde al een balletje opgegooid over het terug dringen van de ORT-toeslagen. Zou mee verbazen wanneer ze daar de volgende ronde niet weer over beginnen. Zeker na de uitspraken van dhr van Straalen…
  Mijn salaris zonder ORT zou er zo’n 15 a 20% op achteruit gaan, dan ga ik financieel terug in de tijd naar een salaris-nivo dat ik meer als 10 jaar geleden incl. ORT verdiende. ORT eraf kan alleen als het basis-salaris evenredig omhoog gaat.

 9. Sorry Rolf maar uitspraken als indien er een goed alternatief is of een hoger basissalaris maakt ORT bespreekbaar geeft al opening om te onderhandelen. ORT zou nooit meer bespreekbaar mogen zijn, wij hebben al teveel ingeleverd om het salaris van wn zonder ORT te verhogen. Schandalig dat een vakbond een laag basissalaris enigzins acceptabel vind met ORT. Helemaal bont maakt u het door niet de bond maar de leden verantwoordelijk te houden. Het is wel het advies van de VB dat gevolgd word.

 10. Zie het alweer gebeuren hoor de bonden zeggen nu van nee maar als de nood aan de man is wordt het ja .
  Onze ORT is al minder geworden door de bonden jaren geleden.
  En een compensatie voor de ORT dat kan wat worden .
  Ik werk alleen in de nacht mheb collega`s die nooit in de nacht of avond werken en die dan evenveel zouden gaan verdienen .Nou nee je snapt wel dan draai ik geen nachten meer.

 11. @hgerritsen overgangsmaatregelen zorgen ervoor dat nadeel gecompenseerd word. Leden vakbonden zijn akkoord gegaan met harmonisatie en overgangsmaatregelen . Niet de vakbond bepaald of een uitkomst van overleg goed of slecht is. Bij NU’91 hebben leden altijd het laatste woord!

 12. @Rolf De Wilde ‘wijze waarop verschillen uit beide cao’s uiteindelijk 1 regeling zouden worden.’ en ‘Voor wn die bij deze harmonisatienadeel ondervinden…’ Ik ken alle ontwikkelingen niet, maar eenvoudig kijken wat hier gezegd wordt: Dus er was wel een groep die toen achteruitging. Prachtig dat het gecamoufleerd werd met een overgangsregeling. De nieuwelingen zullen minder problemen geven. Ondertussen was het dus wel achteruitgang op dat punt.

 13. @areinierse uw informatie is niet juist. Wij hebben niet zoals u zegt aan de ort gezeten . Bij de harmonisatie van de oude cao thuiszorg en de cao verpleeg en verzorgingshuizen zijn afspraken gemaakt tussen alle cao partijen over de wijze waarop verschillen uit beide cao’s uiteindelijk 1 regeling zouden worden. Aan die afspraak is vorige ronde gehoor gegeven met als gevolg dat er nu 1 regeling ort is voor de hele sector. Voor wn die bij deze harmonisatienadeel ondervinden is een overgangsregelingen van kracht.
  Voor wat betreft FWG 40 begrijp ik uw opmerking niet in relatie tot het onderwerp.
  NU’91 heeft geen enkel voorstel gedaan mbt ort !

 14. Toch jammer wat nu’91nu allemaal zegt…..ze steunen handen af van onze ORT……MAAR ze hebben wel goed aan de ORT gezeten in het CAO mbt thuiszorg!!! Wij krijgen nu met dit CAO minder ORT, dit terwijl vele verpleegkundige in de thuiszorg in veelal schaal 40 zitten,

 15. Men kan de ort niet ineens gaan afschaffen, ook andere andere sectoren zullen eronder gaan lijden. Zie bv de bouw, winkelketens etc. Je zult er een hele boel onrust mee krijgen. Inderdaad, de feestdagen en weekenden zit niet iedereen te springen om te werken. Het extraatje dat ik ermee verdien in de zorg is mooi meegenomen. (en zoveel is dat niet!)

 16. Tijdens de CAO onderhandelingen met ACTiZ voor de VVT hebben nu91 ,CNV en FBZ zelf ook de ORT op tafel gegooid. Nadat er in eerste instantie al afgesproken was dat we dat niet zouden bespreken. Dus is het wel logisch dat de medewerkers in de zorg zich bij dat soort uitspraken druk maken, wat er in de ene sector over de ORT wordt afgesproken komt uit eindelijk ook weer bij ons op het bordje. Dus nu gaat NU 91 ineens zeggen dat we ons geen zorgen hoeven te maken . Hoe geloofwaardig ben je dan !

 17. De heer de Wilde redeneert logisch vanuit financieel oogpunt. Maar een ondernemer kan een keuze maken: als het niet loont om op andere tijden duurder personeel in te zetten, dan kan hij er in de meeste gevallen voor kiezen om dat niet te doen. In de zorg ligt dat anders, zorgbehoeften van mensen zijn niet altijd in tijd te sturen. Als de ORT verandert of verdwijnt, zal het moeilijker worden de juiste mensen te vinden die deze diensten, niet alleen inweekeinden en nachten, maar ook tijdens feestdagen, willen doen. Dat staat los van het basissalaris. Werkomstandigheden, waaronder werktijden, vragen om een vergoeding die daarmee in verhouding is.

 18. Uit het bovenstaande artikel blijkt dat Rolf de Wilde toch niet 100% zeker is.
  Alles is buigzaam als er maar genoeg druk op uitgeoefend wordt.
  In het verleden is er al eens eerder onregematigheidstoeslag ingewisseld. Is ook nooit meer teruggekomen. Weg was weg. En toen waren de bonden er ook bij.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.