Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Maasstad ziekenhuis onder verscherpt toezicht

De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam onder verscherpt toezicht gesteld voor een periode van twee maanden.
verscherpt toezicht Maasstadziekenhuis

De inspectie doet dit omdat zij er onvoldoende vertrouwen in heeft dat de raad van bestuur van het ziekenhuis op korte termijn de juiste maatregelen treft om verdere verspreiding van de klebsiella pneumoniae bacterie te voorkomen. Een opnamestop vindt de inspectie op dit moment niet nodig, omdat er geen bewezen nieuwe besmettingsgevallen zijn.

 

Samenwerking

De inspectie gaat ondermeer letten op de samenwerking tussen de arts-microbiologen en de ziekenhuishygiënisten. Op dit moment werken de arts-microbioloog en de ziekenhuishygiënist onvoldoende samen volgens de inspectie. Zij zijn in het ziekenhuis samen verantwoordelijk voor het infectiepreventiebeleid, maar geven soms tegenstrijdige adviezen aan afdelingen over welke maatregelen nodig zijn. Daarnaast moet de de arts-microbioloog als medebehandelaar betrokken worden bij de behandeling van met de bacterie besmette patiënten. Dat is nu niet altijd het geval.

 

Hygiëne

De eerste besmettingen werden ontdekt bij patiënten op de intensive care. Daarop is de IC gesplitst in een schoon en een besmet deel. Dat hielp zo vertelde hoofd intensive care A. Grootendorst tijdens een perconferentie op 21 juli j.l.. De infectie heeft daarna toch om zich heen kunnen grijpen doordat vervolgens op afdelingen waar de patienten naartoe werden overgeplaatst, de hygieneregels onvoldoende in acht werden genomen.

 

Crisisteam

Het ziekenhuis werkt aan het bedwingen van de uitbraak in samenwerking met het RIVM, GGD en externe deskundigen van het UMCU. De inspectie meldt dat zij de voortgang van het bedwingen van de uitbraak nauwgezet volgt sinds eind mei. Het crisisteam dat in het ziekenhuis is gevormd brengt sindsdien na elke vergadering verslag uit aan de inspectie, zodat zij steeds kan meekijken of de juiste voorzorgsmaatregelen en isolatiemaatregelen worden getroffen.

 

Inmiddels is van 70 patiënten vastgesteld dat zij besmet zijn geraakt met de multiresistente Klebsiella bacterie. Vijfentwintig ic-patiënten die zijn overleden, bleken drager te zijn van de bacterie. Er wordt op dit moment onderzocht of hun overlijden verband houdt met de besmetting. Het ziekenhuis is bezig om 1804 patiënten te screenen op mogelijke besmetting.

 

Zie:

 

Redactie TvZ / Zorgvisie

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.