Home 2018

Laatste artikelen

Medicatie

Dit middel is niet leverbaar’: oorzaak en gevolg van medicijntekorten

Het komt de laatste jaren vaker voor: medicijnen die tijdelijk niet leverbaar zijn. Meestal zijn er alternatieven beschikbaar, toch ondervinden verpleegkundigen en patiënten veel hinder van medicijntekorten. ‘Het is niet zo simpel als het lijkt’.
Laatste levensfase

Wetenschap: Verpleegkundigen ervaren morele dilemma’s bij palliatieve sedatie

palliatieve sedatie
Verpleegkundigen vinden dat ze met palliatieve sedatie niet altijd in het belang van de patiënt (kunnen) handelen. Ze zijn het niet altijd eens met de beslissing van de arts om de sedatie te starten of juist uit te stellen, en kunnen zich daarin machteloos en onder druk gezet voelen.
Organisatie van zorg

Ziekenhuis integreert NANDA/NOC/NIC in dossier: ‘Meer regie voor patiënt’

Het Jeroen Bosch Ziekenhuis in ‘s-Hertogenbosch heeft als eerste ziekenhuis in Nederland naast de NANDA ook de NOC en de NIC geïmplementeerd in het digitale patiëntendossier. Inmiddels werken alle verpleegkundigen ermee. Hoe bevalt dat?
Medicatie

Wetenschap: Patiënten therapietrouwer na verpleegkundige interventie

palliatieve sedatie
Niertransplantatiepatiënten en zorgverleners zijn enthousiast over Zelfmanagement Web, een op wetenschappelijk bewijs gebaseerde gesprekshulp.
Medicatie

Nursing Challenge: tramadol

Tramadol is geregistreerd voor de behandeling van matige tot hevige acute en chronische pijn. Nursing beantwoordt de negen meest gestelde vragen.
Ziektebeelden

Nursing Challenge: alcoholverslaving

Een ziekenhuisopname hakt er bij een alcoholverslaafde patiënt behoorlijk in. Abrupt stoppen met drinken kan zorgen voor afkickverschijnselen. Hoe kun je dat voorkomen? En wat doet alcohol met de lever?
Opleiding en deskundigheid

3 vragen over: prijs voor studie complementaire zorg

complementaire zorg
De Hogeschool Arnhem Nijmegen kreeg de Meester Kackadorisprijs van de Vereniging tegen de Kwakzalverij voor twee opleidingen. Nursing vroeg Marion Giesberts, opleider, trainer en adviseur voor de post-hbo-opleidingen van HAN VDO, wat zij vindt van deze prijs.
Werk en cao

Personeelstekort houdt aan: nog even doorbijten

Ziekenhuizen die bedden schrappen, verpleegkundigen die hun vakantie moeten inleveren. Berichten over het personeelstekort in de zorg domineren steeds vaker het landelijke nieuws. Is er al verbetering in zicht?
De Verpleegkundige

Eerste hulp verlenen buiten het werk: ‘De verpleegkundige in mij ging meteen aan’

Op vakantie, in de auto of thuis: hoe reageer je als plots iemand eerste hulp nodig heeft? Elizabeth, Bianca, Vanessa en Yvonne schoten gelijk in hun professionele rol.
Werk en cao

Talent Desha Davies: ‘Het ondersteunen van collega’s brengt het beste in me boven’

Desha Davies-Sebastiana (30) is dit keer Verpleegkundig Talent van de maand. Ze is senior verpleegkundige bij WoonZorgcentra Haaglanden in Den Haag, locatie Transvaal.