Wondzorg: 11 verschillen tussen veneus en arterieel ulcus

Het klinkt logisch: een arterieel ulcus ontstaat door arteriële insufficiëntie, een veneus ulcus door veneuze insufficiëntie. Maar hoe herken je dit in de praktijk, en wat doe je ertegen? Elf verschillen.

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan

Dit artikel is verschenen in Nursing magazine juni 2018

Een ulcus is een ulcus… of toch niet? Voor een snelle genezing is de juiste diagnose essentieel: is het een arterieel of een veneus probleem, of een combinatie? Alleen als de oorzaak bekend is, is een goede behandeling mogelijk. Anders kan een ulcus snel en ongunstig evolueren. Te laat opsporen van een arterieel probleem kan resulteren in een onomkeerbare situatie met mogelijk een amputatie. Daarentegen kan een late, maar correcte opstart van compressietherapie bij een veneus ulcus wel snel verbetering geven. Bij elke chronische wond is het een goede reflex om

1
7660

Wil je dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen. Wil je dit?

Ben je al abonnee? Log dan in en lees verder

1 REACTIE

  1. Geen Buisverband

    Bij een arterieel ulcus tgv PAV is het zeker van belang om met lichte druk compressie te bieden. Met het genoemde buisverband kun je echter niet de goede druk en drukverdeling over het hele been bieden. Door zwachtels als Coban Lite / Urgo K2 Lite te gebruiken, bied je over het hele been 20 mm Hg druk. Ook bij een lagere EAI is deze druk goed te verdragen en bevorderlijk voor de wondgenezing.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.