Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

25 inspirerende verpleegkundigen – ‘Ingrid kan tot mensen doordringen’

Nursing bestaat 25 jaar en zet daarom 25 verpleegkundigen in het zonnetje! Ingrid is palliatief verpleegkundige bij het Leger des Heils. Ze is als topper aangemeld door gepensioneerd arts en oud-collega Jan, die Ingrid bewondert omdat ze kwetsbare cliënten weet te bereiken.
Grijze man en vrouw met witte blouse
Jan en Ingrid. (Foto Koos Groenewold)

Genomineerd: Ingrid Bakker, verpleegkundige palliatieve zorg in de Blinkert te Baarn (instelling van het Leger des Heils)

Aangever: Jan van Leer, (gepensioneerd) kaderarts palliatieve zorg

Ingrid werkt met ‘mensen van de straat’. Ze zijn verslaafd, hebben ernstige psychiatrische problemen en vaak ook nog eens ernstige lichamelijke aandoeningen. Ingrid denkt dat ze genomineerd is omdat de gedrevenheid die ze voor deze doelgroep heeft, is opgevallen. ‘Voor deze doelgroep is het altijd zoeken naar mogelijkheden binnen een scala van onmogelijkheden,’ vertelt ze.

Aansluiting zoeken

‘Het zijn mensen die nergens meer bij horen. Het belangrijkste is om aansluiting te zoeken en de mens achter de psychische en verslavingsproblematiek te zien.’ Jan vindt dat Ingrid een bijzondere gave heeft om tot die mens door te dringen. ‘Deze mensen hebben vaak een muur om zich heen gebouwd. Ze zijn kwetsbaar en uitgekotst door de samenleving. Ingrid laat hen bijvoorbeeld hun levensverhaal vertellen zodat ze het gevoel krijgen dat ze er ook mogen zijn.’

Onalledaagse zorg

Overigens is de liefde voor de doelgroep er niet altijd geweest bij Ingrid. ‘Toen we in 2011 begonnen met het verplegen van deze mensen was ik aanvankelijk niet blij. Ik mocht toen de opleiding ggz-verpleegkundige doen en daar is mijn enthousiasme ontstaan. Wat ik leuk vind aan deze zorg is het onalledaagse, het onverwachte, het altijd op een andere manier aansluiting zoeken. Ik heb gemerkt dat het meegaan in de belevingswereld van deze kwetsbare cliënten heel goed bij mij past.’

Benieuwd naar de 24 andere inspirerende collega’s? Hier vind je de hele lijst met toppers! >>>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.