5 basale vragen over de diabetische voet

Door vroegtijdige herkenning van een diabetische voet, kun je verstrekkende complicaties voorkomen. Voor wie (nog) niet vaak te maken heeft met patiënten met deze zorgvraag, geeft verpleegkundig specialist en wondconsulent Mike Meuwissen antwoord op de meest gestelde vragen.

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Beeld: Hollandse Hoogte - Mike Meuwissen (wondfoto's)

1 Wat is een diabetische voet?

De term diabetische voet is een verzamelnaam voor aandoeningen aan de voet, ontstaan door diabetes mellitus type 2. Dit komt door metabole stoornissen, zoals (autonome) neuropathie, macro-angiopathie of limited joint mobility (verstijfde gewrichten). De consequenties van een diabetische voet worden vaak onderschat. Zo overlijdt 70 procent van de diabetespatiënten na een amputatie van een voet, onderbeen of bovenbeen binnen vijf jaar na de ingreep.1 Daarom heb je als verpleegkundige een belangrijke signalerende rol.

2 Hoe ontstaat een diabetische voetwond?

Een belangrijke oorzaak is neuropathie, waardoor

0
169

Wil je dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen. Wil je dit?

Ben je al abonnee? Log dan in en lees verder

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.