9 vragen over MRSA en andere resistente bacteriën

Dé ziekenhuisbacterie bestaat niet. Bijzonder resistente micro-organismen (BRMO’s) heb je in alle soorten en maten en ze bewegen zich ook buiten de ziekenhuismuren. Waarom zijn MRSA en soortgenoten zo gevreesd? Wat als in de huiszorg een cliënt besmet raakt, of jijzelf? De meest prangende vragen van verpleegkundigen op een rij.

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
reinigen

Dit artikel is verschenen in Nursing magazine juni 2018

1. Wat is een resistente bacterie?

Door overmatig en verkeerd antibioticagebruik worden sommige bacteriën ongevoelig (resistent). Meestal gaat het niet om totale resistentie, maar om ongevoeligheid voor de standaard (breedspectrum) antibiotica. Er bestaan nog geen superbugs waar geen enkel kruid meer tegen gewassen is, maar de behandeling wordt wel steeds lastiger. Wanneer een patiënt een infectie oploopt met een resistente bacterie, moet worden uitgeweken naar reservemiddelen (meer hierover verderop in het artikel), die niet altijd even snel aanslaan, en waartegen ook in toenemende mate resistentie dreigt te ontstaan. Multiresistente bacteriën komen

0
4495

Wil je dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen. Wil je dit?

Ben je al abonnee? Log dan in en lees verder

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.