9 vragen over voeding

Nursing verzamelde vragen van lezers over voeding en legde ze voor aan het team van diëtisten van Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede. Dit zijn hun antwoorden.

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Zeker bij ouderen is het verlies van spiermassa door te weinig eten zorgelijk, omdat zij deze na de ziekte minder snel weer opbouwen. Foto: iStock

Dit artikel is verschenen in Nursing magazine juli/augustus 2018

1. Moet je sondevoeding stoppen of verminderen bij patiënten met weinig eetlust of een vol gevoel?

Verminderde eetlust of een vol gevoel wordt meestal niet veroorzaakt door de sondevoeding, maar door de onderliggende aandoening. Vaak waren die verminderde intake en eetlust juist de indicatie voor sondevoeding. Als patiënten opknappen, neemt doorgaans de eetlust toe en gaan ze weer meer eten. Sondevoeding afbouwen om de eetlust op te wekken – bijvoorbeeld als de patiënt met ontslag gaat – werkt dus niet. Het kan ertoe leiden dat de patiënt te weinig voedingsstoffen binnenkrijgt.

0
2041

Wil je dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen. Wil je dit?

Ben je al abonnee? Log dan in en lees verder

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.