Alert op tuberculose

De Wereldgezondheidsorganisatie rapporteerde onlangs dat de wereldwijde tbc-epidemie groter en dreigender is dan tot nu toe werd verondersteld.1 In Nederland en België is de ziekte onder controle.2 Maar hoe blijf je desondanks alert op verschijnselen van tuberculose?

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
tbc bacteriën
Tuberculosebacteriën (Foto: Zentilia, Fotolia)

Dit artikel is verschenen in Nursing-magazine februari 2017.

Tuberculose wordt veroorzaakt door bacteriën van het Mycobacterium (M.) tuberculosis-complex. De voornaamste verwekker in Nederland en België is M. tuberculosis, de andere varianten komen zelden voor.1 Af en toe duikt de variant Mycobacterium bovis op. Die bacterie komt in het buitenland nog wel eens voor in de veestapel en bij mensen die daar ongepasteuriseerde melk hebben gedronken.2 In Nederland en België zijn de controles in de veeteelt zo streng dat deze variant van tbc hier vrijwel niet meer voorkomt. Tuberculose kan zich voordoen in de longen (pulmonale of

0
189

Wil je dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen. Wil je dit?

Ben je al abonnee? Log dan in en lees verder

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.