Tuchtrecht: berisping voor nalatingheid

Nadat een hartpatiënte is overleden aan verwijtbare complicaties na een ascitespunctie, wordt alleen de verpleegkundige voor de tuchtrechter gedaagd. Opmerkelijk, vinden advocaat Ivo Sindram en arts Joop Ruck.

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Foto: Arno Massee
Dit artikel is verschenen in Nursing-magazine april 2016 als ‘Alleen in het beklaagdenbankje’.

Op de afdeling Cardiologie van een ziekenhuis wordt in 2014 rond het middaguur een hartpatiënte opgenomen na een ascitespunctie. Nadat twee liter vocht uit de buikholte is afgelopen, is het vocht helderrood van kleur. In opdracht van de Physician Assistant (PA) wordt een cito-Hb bepaald, die is lager dan vóór de punctie. De PA vraagt om een zak packed cells en een nieuwe Hbbepaling om 20 uur. Om 15 uur krijgt verpleegkundige Annebeth1, die geen ervaring heeft met een ascitespunctie, een mondelinge overdracht van een

0
116

Wil je dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen. Wil je dit?

Ben je al abonnee? Log dan in en lees verder

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.