Besluitvorming bij dementie kan verbeterd worden door mensen met dementie te betrekken bij beslissingen over hun eigen situatie. Dit blijkt uit het promotie-onderzoek van Marijke Span, onderzoeker bij Hogeschool Windesheim, waarin zij de ‘DEbeslisgids’ ontwikkelde en testte.
Bijzonder aan het ontwikkelproces is dat mensen met dementie bij alle fasen werden betrokken. Hun bijdrage focuste zich op de vormgeving en het taalgebruik. Zo moesten vragen meer toespitsen op het hier en nu (bijvoorbeeld: niet ‘hoe gaat het vandaag met u?’, maar: ‘hoe gaat het nu met u?’).
Gebruikers vonden de tool waardevol bij het nemen van beslissingen. Hij hielp bij het structureren van gedachten, het bespreekbaar maken van lastige zaken en het stapsgewijs toewerken naar een beslissing. De chatfunctie versterkte de interactie tussen netwerkleden. De besluitvorming wordt er beter van, omdat in het uiteindelijke besluit ook het perspectief van de cliënt zelf wordt meegewogen.
Marijke Span. Developing an interactive web tool to facilitate shared decisionmaking in dementia care networks: a participatory journey. VU Medisch Centrum, Amsterdam, februari 2016
De zorg voor (kwetsbare) ouderen kan complex zijn, bijvoorbeeld vanwege comorbiditeit en polyfarmacie. De uitdaging is om de regie zo veel mogelijk bij de cliënt te laten, maar tegelijkertijd aandacht te hebben voor medische, verpleegkundige en zeker ook psychosociale problematiek.