Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Wetenschap: Beter beslissen bij dementie

Besluitvorming bij dementie kan verbeterd worden door mensen met dementie te betrekken bij beslissingen over hun eigen situatie. Dit blijkt uit het promotie-onderzoek van Marijke Span, onderzoeker bij Hogeschool Windesheim, waarin zij de ‘DEbeslisgids’ ontwikkelde en testte.
Wetenschap

Bijzonder aan het ontwikkelproces is dat mensen met dementie bij alle fasen werden betrokken. Hun bijdrage focuste zich op de vormgeving en het taalgebruik. Zo moesten vragen meer toespitsen op het hier en nu (bijvoorbeeld: niet ‘hoe gaat het vandaag met u?’, maar: ‘hoe gaat het nu met u?’).

Gebruikers vonden de tool waardevol bij het nemen van beslissingen. Hij hielp bij het structureren van gedachten, het bespreekbaar maken van lastige zaken en het stapsgewijs toewerken naar een beslissing. De chatfunctie versterkte de interactie tussen netwerkleden. De besluitvorming wordt er beter van, omdat in het uiteindelijke besluit ook het perspectief van de cliënt zelf wordt meegewogen.

Marijke Span. Developing an interactive web tool to facilitate shared decisionmaking in dementia care networks: a participatory journey. VU Medisch Centrum, Amsterdam, februari 2016

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.