Wetenschap: besluitvorming rond palliatieve chemotherapie

Hoe worden beslissingen over het al dan niet starten van palliatieve chemotherapie genomen? Gezondheidswetenschapper Linda Brom onderzocht de patiëntenparticipatie bij medische besluitvorming.
Wetenschap

Hoe worden beslissingen over het al dan niet starten van palliatieve chemotherapie genomen? Gezondheidswetenschapper Linda Brom onderzocht de patiëntenparticipatie bij medische besluitvorming. Ze volgde een groep patiënten met een progressieve hersentumor of uitgezaaide darmkanker zolang deze op de polikliniek kwamen. Ze interviewde hen en observeerde arts-patiëntgesprekken. Daaruit bleek dat niet alle behandelopties werden genoemd of op een gelijkwaardige manier werden besproken. De wensen en overwegingen van patiënten bleven vaak onbesproken. Daardoor ontstonden verkeerde verwachtingen over de overlevingswinst door de chemotherapie. De onderzoekster beschrijft ook mechanismen die ‘doorbehandelen’ in de hand werken. Zo

0
41

Wil je dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen. Wil je dit?

Ben je al abonnee? Log dan in en lees verder