Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties10

Buurtzorg-medewerkers krijgen salarisverhoging, hoe kan dat? Jos de Blok legt uit

Verpleegkundigen en verzorgenden bij Buurtzorg komen allemaal in een hogere loonschaal, kondigde directeur Jos de Blok aan in januari. Dat maakte de tongen los: ‘Waar doet hij het van’, ‘Moeten verpleegkundigen dan harder werken?’ De Blok legt het uit.
Buurtzorg-directeur Jos de Blok: 'Werken in de wijk is nog steeds minder populair dan werken in een ziekenhuis. Dat moeten we nú veranderen. Vergaderen hebben we genoeg gedaan'. (Foto: Vincent Jannink - ANP)
Premium

Directeur Jos de Blok van

Premium

Wil je dit artikel lezen?

Neem Nursing.nl een maand gratis op proef. Na een maand stopt het abonnement automatisch.


  Al abonnee? Log dan in

  10 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Ik ben recent overgestapt van Buurtzorg naar intramuraal. Dit indd vanwege het vele “aan” staan. Heel mooi dat Jos de salarissen op deze manier omhoog zet maar je bent in werkdruk zeer afhankelijk van de collega’s om je heen. Sommige van hen zijn heel goed in afbakenen en zij kunnen mij wel tippen hoe ik mijn werklast kan verminderen maar als er gaten vallen zijn het altijd die harde werkers die zichzelf weer op aan zetten. Daar gaat salaris niks aan veranderen. Intramuraal is het budget ook niet goed verdeeld, daar zou ook het gedachtegoed zelfsturend meer kans mogen krijgen maar uiteindelijk moeten er aan de basis verpleegkundigen bij, op alle fronten. Daar ligt de grote uitdaging.

  3. Ik ben zeer enthousiast over dit initiatief van Jos de Blok. Eindelijk iemand die het aandurft om ons loon naar werken te geven en er spreekt veel waardering uit voor ons als verpleegkundigen! Heel jammer dat studenten vaak denken dat het in het ziekenhuis allemaal veel spannender is. Nou, ik werk al 45 jaar als verpleegkundige en kan je verzekeren dat dit beslist niet zo is. Wij krijgen met allerlei ziektebeelden te maken en voeren een breed scala aan verpleegtechnische handelingen uit, verzorgen en begeleiden terminale cliënten en hun naasten, hebben te maken met cliënten die naast hun lichamelijke ook een psychische aandoening hebben, moeten goed kunnen onderhandelen met cliënten en hun familie over de zorg, onderhandelen met andere disciplines, gaan alleen op pad en bij urgente situaties worden we geacht direct te handelen, hebben improvisatietalent nodig omdat we thuis, i.t.t. in het ziekenhuis, niet alles en iedereen (inclusief artsen) voorhanden hebben.
   Zo kan ik nog wel even doorgaan. De dynamiek in de wijk en de contacten met cliënten in hun vertrouwde omgeving maakt het werk boeiend en leuk.
   Dus ik hoop dat (beginnend) verpleegkundigen eens verder kijken dan alleen het ziekenhuis!

  4. Ik werk al 8 jaar bij Buurtzorg en met veel plezier. Ik ben begonnen in de wijk als all round wijkverpleegkundige en heb jaren wat anders gedaan omdat ik het geen goed idee vond dat er allerlei managers, bureaumedewerkers etc etc nodig waren om het werk goed te kunnen doen. Bij Buurtzorg is dit gelukkig niet aan de orde. Je wordt uitgedaagd om als zelfsturend team zorg te dragen voor goede zorg in de wijk door samen te werken met familie, vrijwilligers, professionals.

  5. Ik werk al 11 jaar bij Buurtzorg. Eerst als niveau 3 bij een zorginstelling . Ik heb de stap gemaakt om extramuraal te gaan werken en bij Buurtzorg gesolliciteerd.
   Dit heeft voor mij een hele positieve wending gekregen. Ik ga iedere dag met super veel plezier naar de cliënten. Het is ook heel veelzijdig. Werken in een zelfsturend team geeft veel dynamiek en ik zou niet meer zonder kunnen.
   Ook heb ik mijn opleiding tot verpleegkundige niveau 4 gehaald.
   Werken in de wijk is zo divers! Alle facetten van zorgen en handelingen komen aan bod. ( had ik van te voren ook nooit kunnen denken) .
   Het is geweldig dat we meer gaan verdienen.
   Ik zou de jongeren willen uitdagen om eens in de wijk te komen kijken. 😊

  6. Geweldig dat Buurtzorg dit doet. En het klopt: in de wijkzorgorganisatie waar ik eerder werkte hadden wij regiomanagers, clustermanagers, teammanagers, telefooncentrales, bureaumedewerkers intake, etc etc. Niets daarvan bij Buurtzorg. Kun je nagaan hoeveel geld je dus niét uitgeeft aan mensen in functies die in feite helemaal niet nodig zijn! Ik vind de wijk bij uitstek een niveau 5 werkterrein; je kunt er alle verpleegkundige rollen vervullen. Jammer dat het bij studenten nog steeds bekend staat als de ‘steunkousen stage’. Ik heb in alle werkvelden gewerkt en de wijk vind ik met vlag en wimpel het leukste en meest veelzijdige werkveld.

  Geef je reactie

  Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.