Ethiek: rust geven of activeren?

Het stimuleren van zelfmanagement en eigen verantwoordelijkheid van je patiënt kan in de praktijk leiden tot ethische dilemma’s. Zoals bij verpleegkundige in de wijk Fatima, die het belangrijk vindt dat de bedlegerige mevrouw Van der Sluis zelf eet en zichzelf wast.

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
ethisch verpleegkundig dilemma

Fatima werkt als verpleegkundige in de thuiszorg. Ze probeert haar cliënten zoveel mogelijk te activeren omdat ze denkt dat dat beter voor hen is, maar ook omdat dit ‘mensen meer in hun waarde laat’. Ze heeft hier wel eens discussies over met haar collega’s. Pas nog over mevrouw Van der Sluis. Zij is net thuis uit het ziekenhuis en krijgt palliatieve zorg. Mevrouw ligt de hele dag op bed. Daarom vindt Fatima het belangrijk dat ze kleine dingen, zoals eten en haar gezicht wassen, nog zelf doet. Ze denkt dat de kwaliteit van leven van mevrouw het grootst is als

0
516

Wil je dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen. Wil je dit?

Ben je al abonnee? Log dan in en lees verder

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.