Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Wetenschap: Familiebanden beïnvloeden pijn

Het welbevinden van patiënten met chronische pijn en hun naaste familieleden hangt nauw met elkaar samen, zo blijkt uit promotie-onderzoek van gezondheidspsycholoog Somayyeh Mohammadi. Patiënten en hun verzorgers beïnvloeden elkaar wederzijds.
Wetenschap

Mantelzorgers hadden meer aandacht voor de pijnlijke gezichten. In de controlegroep was het andersom.

Om te kijken of familiebanden de pijn beïnvloeden, bestudeerde ze de communicatie tussen patiënten en hun verzorgers. Ze deelde de familiebanden op in functioneel en niet-functioneel. Niet-functionele families zijn niet erg hecht, communiceren niet goed met elkaar en tonen weinig aff ectie. Tijdens de communicatie met niet-functionele families intensiveerde de pijn. De onderzoekster concludeert daaruit dat niet-functionele families niet in staat zijn om familieleden met pijn goed te ondersteunen.

Verder blijken naaste familieleden die intensieve zorg verlenen hun situatie vaker als onrechtvaardig te ervaren. Opvallend genoeg hield meer dan de helft van de onderzoeksgroep hiervoor niet hun naasten, maar zorgverleners verantwoordelijk.

The intersecting system of patients with chronic pain and their family caregivers. Medische faculteit, Rijksuniversiteit Groningen, februari 2016

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.