‘Patiënten voelen zich sneller op hun gemak’, ‘Het verbetert het contact’, ‘Je krijgt betere informatie’. Dat veel verpleegkundigen graag de streektaal gebruiken in hun werk, bleek wel uit de honderden reacties op onze oproep. Kunnen we spreken van een opleving van het dialect in de zorg?
PremiumHet spreken van streektaal en
Ja zeker gebruik ik de Groningse taal/dialect. Ik werk op de Veluwe in een hospice. Daar komen nog wel eens gasten die in het Groningerland zijn geboren. Het is me al meerdere keren over komen dat iemand die op sterven lag en bijna niet meer reageerde op aanspreken, wel op mij reageerde als ik diegene in het Gronings aansprak. Dit waren soms hele bijzondere momenten voor de fam. Zeker voor de kinderen die zelf geen Gronings spreken.
Vooral bij mensen met dementie komt het goed uit dat ik Gronings spreek . Het brengt een glimlach op hun gezicht en het is makkelijker om hun zorg te geven. Kreeg bij 1 cliënt bij binnenkomst altijd te horen , wat ben ik blij dat je er bent nu mag ik weer mijn eigen taal spreken .
Ik werkte in het ziekenhuis in Hilversum op de Geriatrie, waar een depressieve man lag die uit Appingedam kwam. Toevallig had ik jaren lang in Appingedam gewoond en spreek het ‘overdeipse’ dialect van daar heel goed. Ik begon met deze meneer in het overdeips te praten en hij leefde helemaal op, begon weer te eten, kwam zijn bed weer uit en zat overdag heerlijk in de huiskamer. Zo zie je maar dat het spreken van een dialect de cerpleegrelatie met een patiënt alleen maar verbetert. Blijf het doen, het is echt de moeite waard en….. het scheelt een hoop medicatie.