Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties11

De griepprik: waarom zou je hem halen, en waarom niet?

Elk jaar laait de discussie weer op: neem je als verpleegkundige wél of niet de griepprik? Doen, zeggen voorstanders. Want daarmee bescherm je patiënten tegen griep en ernstige complicaties daarvan. Er is onvoldoende bewijs, zeggen tegenstanders.
discussie wel of geen griepprik
Premium

Dit artikel staat ook in

Premium

Wil je dit artikel lezen?

Neem Nursing.nl een maand gratis op proef. Na een maand stopt het abonnement automatisch.


  Al abonnee? Log dan in

  11 REACTIES

  1. Ik ben tegen; principieel. Mijn werkgever schendt mijn grondrecht als hij mij dwingt. Daarnaast zijn de meeste ouderen al ingeënt. Jaarlijks komt er een brief binnen van de huisarts om je in te enten; mijn vrouw kreeg zelfs een waarbij vermeld werd dat ze zich af moest melden als ze niet zou langskomen. Toedeledokie, de papierbak in
   Inenting is big business voor de industrie. Het gekke is dat het ook maar een een klein gedeelte van de bestaande virussen bestrijdt en mutaties sneller zijn dan de ontwikkeling van het vaccin. Over mogelijke bijwerkingen niet gesproken.

  2. Lees alle reacties
  3. Wat is de rol van ons eigen immuunsysteem in dit verhaal? Ik heb nooit griep gehad, dus kennelijk kon mijn immuunsysteem de ziekteverwekker aan. Ik kom in aanraking met het virus, mijn immuunsysteem gaat aan het werk en ruimt de boel op. Daar gaat een bepaalde tijd overheen, waarin ik anderen nog zou kunnen besmetten. Stel, ik zou me laten vaccineren en er is een 100% match tussen vaccin en influenzastam. Ik kom weer in aanraking met het virus en dat wordt weer opgeruimd. In beide gevallen word ik niet ziek en merk waarschijnlijk niet eens dat ik het virus bij me draag, maar kan ik wel voor een bepaalde tijd anderen besmetten (als ik geen goede handhygiëne toepas e.d.). Wat is dan de tijdwinst? Hoeveel effectiever is een vaccinatie dan als je het hebt over het niet besmetten van anderen?
   Als je wel elk jaar snorziek bent van de griep is het natuurlijk een ander verhaal…

  4. De griepprik discussie lijkt net als de jaarlijkse Zwarte Piet discussie elke jaar opnieuw gevoerd te moeten worden. Dit jaar wel heel walgelijk door een bijna agressieve doorgeslagen huisarts (dat het in het contract opgenomen zou kunnen worden bij nieuwe werknemers?). Compleet gestoord. Wil je nog minder verpleegkundigen overhouden dan moet je dit soort figuren dit soort wartaal uit laten spreken. God zei dank ben ik lid van een organisatie (NU’91) die desnoods naar de rechter gaat als mijn grondrecht wordt geschonden. Want daar gaat het om. Niemand maar dan ook niemand gaat mij dwingen om een spuit die is bedoeld voor kwetsbare pat. met stringente criteria die jaar na jaar achteraf waardeloos blijkt omdat hij niet of niet voldoende help tot mij te nemen. Daarmee ben ik geen slechtere verpleegkundige als hij of zie die hem wel neemt. Schandelijk dat betreffende huisarts zich zo heeft uitgelaten in de media en ons hiermee weg zet als slechte zorgverleners. Ik zou deze man niet willen als huisarts.

  5. hallo, wat ik mij altijd afvraag is het volgende: als ik mij laat vaccineren is de kans dat ikzelf ziek wordt wellicht wat kleiner. Maar, houdt dat ook in dat dan ook in dat ik het griepvirus , dat ik misschien wel via mijn kleding bij me draag (bijvoorbeeld door contact met besmette patienten én bezoek) niet kan overbrengen op andere patienten?
   Kortom, ondanks vaccinatie heb ik de indruk dat ik evengoed het virus van de ene kan bij me dragen en kan overbrengen op een ander.
   Als iedereen zich laat vaccineren heb je wellicht minder ziekteuitval onder je collega’s .

  6. ooit is de griepprik ontwikkeld voor mensen met chronische aandoeningen en ik ben van mening dat ze daar ook voor bedoeld moeten blijven. want ondanks dat je de griepprik neemt kun je ziek worden echter heb je de griepprik gehad dan is het risico op complicaties vele malen kleiner. als ik mij dus laat vaccineren,ben 62 jaar, krijg dus een oproep, wil het niet zeggen dat ik geen griep kan krijgen. en zoals in het artikel te lezen is , is de incubatie tijd ongeveer 4 tot 7 dagen. mijn advies goede handhygiëne is de beste manier om te voorkomen dat ik mijn cliënten eventueel besmet. zo kun je nl ook voorkomen dat je een verkoudheid over brengt iedere keer na het snuiten van je neus handen reinigen en papieren zakdoekjes gebruiken en na 1 x weggooien. ga dus niet de griep prik halen er staat duidelijk bij dat ik 4o% minder kans heb altijd nog met griepprik 60% kans om het te krijgen.

  7. De griepprik moet elk jaar gehaald worden. Ik ben nu 43 jaar, zit al 20 jaar in het vak als verpleegkundige. De griepprik is geen vaccinatie die bv 10 jaar stand houdt. Als ik tot zeg mijn 60 ste werk, betekent dat 37 x een griepvaccinatie! Mensen die kwetsbaar zijn voor griep, ouderen, zieken etc met uitzondeing van jonge baby’s kunnen zelf de verantwoordelijkheid nemen om zich te vaccineren. Wie kan mij vertellen wat de effecten op lange termijn zijn van een jaarlijkse griepprik gedurende 37 jaar????? En dat ook nog voor een matig werkend vaccin? Nee, ik haal geen griepprik!

   • het dragen van handschoenen is zo ongeveer de grootste schijnveiligheid die er is. Voor wie doe je dit? Mijn ervaring is dat mensen zo ongeveer alles doen mét handschoenen wat ze zonder nooit zouden doen. Raken alles aan. Binnen no time is de hele kamer “besmet”. Goede handhygiëne is veel belangrijker.

  Geef je reactie

  Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.