De griepprik: waarom zou je hem halen, en waarom niet?

Elk jaar laait de discussie weer op: neem je als verpleegkundige wél of niet de griepprik? Doen, zeggen voorstanders. Want daarmee bescherm je patiënten tegen griep en ernstige complicaties daarvan. Er is onvoldoende bewijs, zeggen tegenstanders.

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
discussie wel of geen griepprik

Dit artikel staat ook in Nursing-magazine oktober 2018, met de kop ‘Ten strijde tegen griep: met of zonder vaccinatie?’

In augustus reageren honderden verpleegkundigen op de vraag van Nursing op Facebook of ze de griepprik gaan halen. De meeste verpleegkundigen zeggen ‘Nee’, ‘Nooit’, ‘Echt niet, nog nooit zo’n griep gehad als na de griepprik’. Af en toe zit er een ‘ja’ tussen de reacties. Eén reageerder vraagt zich af of de neezeggers hun patiënten niet benadelen: ‘De griep kan dodelijk zijn voor de ouderen die wij verplegen. Het is onze plicht om hen niet nog een griep aan te smeren.’

5
19875

Wil je dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen. Wil je dit?

Ben je al abonnee? Log dan in en lees verder

5 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. De griepprik moet elk jaar gehaald worden. Ik ben nu 43 jaar, zit al 20 jaar in het vak als verpleegkundige. De griepprik is geen vaccinatie die bv 10 jaar stand houdt. Als ik tot zeg mijn 60 ste werk, betekent dat 37 x een griepvaccinatie! Mensen die kwetsbaar zijn voor griep, ouderen, zieken etc met uitzondeing van jonge baby’s kunnen zelf de verantwoordelijkheid nemen om zich te vaccineren. Wie kan mij vertellen wat de effecten op lange termijn zijn van een jaarlijkse griepprik gedurende 37 jaar????? En dat ook nog voor een matig werkend vaccin? Nee, ik haal geen griepprik!

  3. ooit is de griepprik ontwikkeld voor mensen met chronische aandoeningen en ik ben van mening dat ze daar ook voor bedoeld moeten blijven. want ondanks dat je de griepprik neemt kun je ziek worden echter heb je de griepprik gehad dan is het risico op complicaties vele malen kleiner. als ik mij dus laat vaccineren,ben 62 jaar, krijg dus een oproep, wil het niet zeggen dat ik geen griep kan krijgen. en zoals in het artikel te lezen is , is de incubatie tijd ongeveer 4 tot 7 dagen. mijn advies goede handhygiëne is de beste manier om te voorkomen dat ik mijn cliënten eventueel besmet. zo kun je nl ook voorkomen dat je een verkoudheid over brengt iedere keer na het snuiten van je neus handen reinigen en papieren zakdoekjes gebruiken en na 1 x weggooien. ga dus niet de griep prik halen er staat duidelijk bij dat ik 4o% minder kans heb altijd nog met griepprik 60% kans om het te krijgen.

  4. hallo, wat ik mij altijd afvraag is het volgende: als ik mij laat vaccineren is de kans dat ikzelf ziek wordt wellicht wat kleiner. Maar, houdt dat ook in dat dan ook in dat ik het griepvirus , dat ik misschien wel via mijn kleding bij me draag (bijvoorbeeld door contact met besmette patienten én bezoek) niet kan overbrengen op andere patienten?
    Kortom, ondanks vaccinatie heb ik de indruk dat ik evengoed het virus van de ene kan bij me dragen en kan overbrengen op een ander.
    Als iedereen zich laat vaccineren heb je wellicht minder ziekteuitval onder je collega’s .

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.