Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

De zorgfamilie van Petra: ‘Ook tijdens het kerstdiner gaat het gesprek over de zorg’

De familieleden van verpleegkundige Petra Smelink-Mak zitten bijna allemaal in de zorg. Of ze elkaar beïnvloed hebben? 'Iedereen is individueel tot die keuze gekomen'.
V.l.n.r.: Emma (26), dochter van Petra’s broer, basisarts; Inge (23), dochter van Petra, verloskundige; Petra (55), verpleeg-kundige in de wijk; Marjo (60), zus van Petra, verpleegkundige in de wijk; Margreet (48), zus van Petra, verpleegkundige op de ambulance; Moeder Ali (86), oud-verpleegkundige; Mattijs (25), zoon van Marjo, verpleegkundige in het ziekenhuis; Lennart (24), zoon van Petra’s broer, fysiotherapeut. Niet op de foto: Mark (26), zoon van Petra, projectleider in de ouderen-zorg en Dita (46), schoonzus van Petra, verpleegkundige in de wijk

Petra Smelik-Mak (55) is verpleegkundige in de wijk en viert kerst met haar 2 zussen die verpleegkundige zijn en haar moeder, oud-verpleegkundige Ali (86). Daarnaast schuiven ook haar kinderen en wat neven en nichten aan: allemaal werkzaam in de zorg.

Petra: ‘Rond kerst komen wij altijd samen om onze zus Janneke te herdenken. Zij is in 2009 op 47-jarige leeftijd overleden. We verzamelen in het verpleeghuis van mijn moeder, eten daar met z’n allen en halen herinneringen op.

Onze moeder is erg ziek – ze heeft Parkinson-dementie. Als zussen nemen we een deel van de zorg op ons. Omdat we allemaal verpleegkundige zijn heeft dat veel voordelen. We spreken de taal van de zorgverleners, we kennen het ziektebeeld en de weg naar de juiste instanties of hulpmiddelen.

Helaas zien we het ook wanneer er iets niet goed gaat, als men iets vergeten is te rapporteren bijvoorbeeld. Je vergelijkt toch snel met hoe je het zelf zou doen. Toch is zorgen voor mijn moeder iets totaal anders dan wanneer ik dit voor een patiënt doe.

Het raakt me meer. Ik ben er dankbaar voor dat ik dit samen met mijn zussen voor mijn moeder kan doen. Mijn moeder was zelf ook verpleegkundige. Tot ze ging trouwen, zoals dat vroeger ging. Ja, ze heeft mij als kind zeker beïnvloed met haar verhalen over de verpleging, maar de echte inspiratie was mijn oudste zus Marjo.

Zij deed de opleiding in Dordrecht en ik ging geregeld bij haar logeren. Toch is iedereen bij ons individueel en op haar eigen moment tot die keuze gekomen. Mijn jongste zus bijvoorbeeld heeft eerst Nederlands gestudeerd en is pas later in de verpleging beland.

Ja, de gesprekken bij ons aan tafel gaan zeker vaak over de zorg. Ook met mijn neven, nichten, zoon en dochter heb ik het regelmatig over werk. Mijn zoon werkt in de ouderenzorg; met hem heb ik de meeste raakvlakken.

Hij weet veel van e-health en laat mij regelmatig handige snufjes met de tablet zien. En met mijn dochter heb ik het natuurlijk over bevallingen. Ook tijdens het eten ja. Haha nee, degenen die niet in de zorg werken zitten daar niet mee hoor; die zijn inmiddels wel wat van ons gewend.’

Lees ook hoe deze zorgfamilies kerst vieren:

De zorgfamilie van Saskia Gaasbeek: ‘Fijn dat ze weten waar je mee bezig bent’.
De zorgfamilie van Lisanne van den Nouland: ‘Mijn moeder vindt onze verhalen niet heftig, ze is vooral trots’.

Je kon dit artikel lezen omdat je een abonnement hebt op Nursing

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.