Ethiek: sterven in ziekenhuis of in thuisland?

De eerste casus in deze nieuwe rubriek over ethiek gaat over de terminaal zieke en onverzekerde Pavel, die zijn verblijf in het ziekenhuis niet kan betalen. Een instrument dat kan helpen om dit soort dilemma´s op te lossen, is het Moreel Beraad.

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan

Ethische dilemma’s zijn vaak hersenkrakers. Want voor wie is welke keuze de beste? De Dilemma Methode kan daarbij helpen. Hierbij vindt een bijeenkomst plaats met bij voorkeur 5-12 deelnemers.1 Hiertoe behoren de casus-inbrenger (degene die ‘zit’ met het dilemma) en de gespreksleider, die zorg draagt voor het dialogisch onderzoek2 en erop let dat de focus op het beantwoorden van de morele vraag blijft. Binnen afgebakende tijd (1 tot 1,5 uur) worden de stappen van de gespreksmethode doorlopen. We beschrijven de stappen aan de hand van een casus. De setting

0
65

Wil je dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen. Wil je dit?

Ben je al abonnee? Log dan in en lees verder

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.