Dit middel is niet leverbaar’: oorzaak en gevolg van medicijntekorten

Het komt de laatste jaren vaker voor: medicijnen die tijdelijk niet leverbaar zijn, zoals Thyrax® een tijd geleden. Doorgaans zijn er alternatieven beschikbaar, maar toch ondervinden verpleegkundigen en patiënten veel hinder van medicijntekorten. ‘Het is niet zo simpel als het lijkt’.

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
fotografie: IStock

Wijkverpleegkundige Annemieke van Nesselrooij, werkzaam bij Buurtzorg Vianen, heeft er regelmatig mee te maken. Diuretica, pijnstillers, maagzuurremmers, regelmatig verstrekt de apotheek een ander merk dan de patiënt gewend is te gebruiken. De oorzaak is een medicijntekort of de eis van de zorgverzekeraar om een goedkoper middel voor te schrijven.

En hoewel de werking van het voorgeschreven middel en het verstrekte alternatief meestal ongeveer gelijk is, zorgen dit soort veranderingen voor verwarring bij patiënten en kosten ze de verpleegkundigen extra tijd. ‘Vooral bij mensen met dementie geeft het veel problemen,’ ondervindt Van Nesselrooij. ‘Bij die mensen proberen we gedrag in te

2
3503

Wil je dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen. Wil je dit?

Ben je al abonnee? Log dan in en lees verder

2 REACTIES

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.