Doorbraakpijn bij kanker

Doorbraakpijn is een felle pijn die plotseling op kan treden naast de achtergrondpijn bij kanker. Gelukkig is deze goed te behandelen met opioïden. De herziene richtlijn ‘Diagnostiek en Behandeling van Pijn bij Patiënten met Kanker’ besteedt aandacht aan deze vorm van pijn.

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Het pijnniveau bij doorbraakpijn kan meer dan verdubbeld zijn ten opzichte van het niveau van de achtergrondpijn.

Meer dan de helft van de patiënten met pijn bij kanker ervaart doorbraakpijn.1 Over deze vorm van pijn is de laatste jaren veel nieuw (internationaal) onderzoek verschenen, blijkt uit de richtlijn ‘Diagnostiek en Behandeling van Pijn bij Patiënten met Kanker’.2 In deze richtlijn uit 2008, die onlangs is herzien, is een submodule toegevoegd over het fenomeen doorbraakpijn. Daarin onder meer aandacht voor de medicamenteuze behandeling van doorbraakpijn met de snelwerkende opioïden die de laatste jaren op de markt zijn gekomen. ‘Nieuw aan deze herziene versie is dat er meer aandacht

0
456

Wil je dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen. Wil je dit?

Ben je al abonnee? Log dan in en lees verder

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.