Do’s and don’ts bij de dubbele medicatiecheck

De lijst met medicatie waarbij altijd een dubbele medicatiecontrole nodig is, is onlangs aangepast. Zo’n dubbelcheck is soms lastig, bijvoorbeeld als je alleen werkt, maar daar zijn oplossingen voor.

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
dubbelchecken medicatie
(Foto: Adobestock)

tekst: Jeroen Wapenaar

Eind april werd de lijst met medicatie die dubbel gecontroleerd moet worden, geactualiseerd (zie kader).1 Ook verpleegkundigen die alleen werken, zoals verpleegkundigen in de wijk en zzp’ers, moeten de middelen op deze lijst dubbelchecken. Maar hoe laat je medicatie controleren zonder collega in de buurt? Antoinette Bolscher, expert medicatieveiligheid bij ActiZ en Zorg voor Beter, krijgt deze vraag regelmatig. ‘En soms zit er een vraag voor: is die dubbele controle echt nodig? Ja, want ook de meest ervaren verpleegkundige kan door alles wat er tegelijkertijd gebeurt even afgeleid zijn. Misschien is een cliënt verward en

4
13026

Wil je dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen. Wil je dit?

Ben je al abonnee? Log dan in en lees verder

4 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. “Dubbele controle is nodig bij losse, risicovolle medicatie. Dus: medicatie die niet door de apotheek is voorverpakt in een geïndividualiseerd distributiesysteem…”
    Ik controleer door de apotheek geleverde medicatie wel altijd. Het komt best vaak voor dat doseringen en aantallen niet kloppen, ook in de baxterrol.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.