EBP: Helpen cannabinoïden tegen misselijkheid en braken door chemo?

Veel patiënten die chemotherapie ondergaan, hebben last van misselijkheid en braken. Kunnen cannabinoïden, zoals CBD-olie, deze klachten verlichten?

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan

3. Beoordeling resultaten

De onderzoekers van de 7 systematic reviews vergeleken de behandeling met verschillende cannabinoïden, zoals CBD-olie en nabilon, met die met anti-emetica/placebo voor chemotherapie-geïnduceerde misselijkheid en braken. In veel van de gevonden reviewartikelen worden meerdere andere reviewartikelen geanalyseerd. Hierbij een greep uit de onderzoeksresultaten.

De SR van Allen et al bevat 6 systematic reviews (2001-2016).3 Uit meta-analyse van 7 RCT`s blijkt dat 47% van de patiënten met chemotherapie die cannabinoïden gebruikten geen last had van misselijkheid en braken versus 13% van de patiënten die een placebo kregen. Uit meta-analyse van 14 andere RCT`s bleken misselijkheid en

8
4313

Wil je dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen. Wil je dit?

Ben je al abonnee? Log dan in en lees verder

8 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.