Ethiek: activeren of wensen respecteren?

Het stimuleren van de eigen verantwoordelijkheid van patiënten kan leiden tot ethische dilemma’s. Zoals bij meneer Sahin, die niet begrijpt waarom hij moet meebeslissen over zijn behandeling.

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
ethisch verpleegkundig dilemma

Meneer Sahin ondergaat een hartoperatie in een academisch ziekenhuis. Tijdens het voortraject legt de arts hem enkele behandelkeuzes voor. Hier raakt meneer Sahin van in de war: ‘Waarom vraagt de arts dit aan mij? Hij heeft er toch voor doorgeleerd?’ Na de operatie wil meneer graag met alles geholpen worden, bijvoorbeeld met het omdraaien in bed. Verpleegkundige Peter gaat met meneer in gesprek en vertelt dat het voor zijn gezondheid beter is als hij dat zelf probeert en zo snel mogelijk weer actief wordt. Meneer begrijpt dit niet, want er is toch

0
153

Wil je dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen. Wil je dit?

Ben je al abonnee? Log dan in en lees verder

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.