Ethiek: leuk leven of gezond leven?

Het stimuleren van zelfmanagement en eigen verantwoordelijkheid van je patiënt kan in de praktijk leiden tot ethische dilemma’s. De onlangs verschenen handreiking ‘Ethische dilemma’s bij zelfmanagementondersteuning’ biedt verpleegkundigen ondersteuning hierbij.

Verpleegkundige Erica werkt op een nierdialyseafdeling. Ze vindt dat patiënten invloed moeten hebben op de keuzes die worden gemaakt in de zorg. Zij zijn immers degenen die de gevolgen hiervan ondervinden in hun dagelijks leven. Om patiënten te ondersteunen in hun keuzeproces bespreekt ze daarom de voor- en nadelen van verschillende vormen van dialyse, probeert ze poliafspraken zoveel mogelijk te plannen op een voor de patiënt geschikt moment en besteedt ze veel aandacht aan het aanleren van leefstijlveranderingen (zoals een aangepast dieet en voldoende beweging). Soms maken patiënten echter keuzes die

0
103

Wil je dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen. Wil je dit?

Ben je al abonnee? Log dan in en lees verder