Hbo’er: redder van de verpleeghuiszorg?

Verpleeghuizen leunen te veel op laag opgeleid personeel. Verzorgenden en mbo-verpleegkundigen zouden de steeds complexer wordende ouderenzorg niet alleen aankunnen. De inzet van meer verpleegkundigen niveau 5 wordt vaak gezien als dé oplossing voor betere kwaliteit van zorg in verpleeghuizen. Maar is dat terecht?

Dit artikel is verschenen in Nursing-magazine september 2016

Het rapport van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) over de kwaliteit van zorg in Nederlandse verpleeghuizen zorgde begin juli voor veel commotie.1 38 verpleeghuizen presteerden volgens de inspectie ondermaats, elf verpleeghuizen deden het zo slecht dat ze onder intensief vervolgtoezicht van het IGZ kwamen te staan. Een van de zaken waarover de inspectie zich zorgen maakte, is het gebrek aan voldoende deskundig personeel. Zo stelde de inspectie vast dat er nog steeds medewerkers zijn die niet werken volgens protocollen en richtlijnen (37 procent van de instellingen), dat zij bij risicovolle

0
191

Wil je dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen. Wil je dit?

Ben je al abonnee? Log dan in en lees verder